Medaljhoppet på ny jakt efter VM-missen

Efter VM-missen är Thobias Montler åter på jakt efter mästerskapsmedaljer. På EM i München vill han ta sitt första internationella guld. –Jag vet att jag är rankad tvåa, men jag vill ta medaljer och så klart gärna högst upp, säger han.

Thobias Montler går för guld på EM i München.

Thobias Montler går för guld på EM i München.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-08-15 05:00

Thobias Montler har tillhört världseliten länge, men saknar fortfarande en medalj i ett internationellt mästerskap utomhus.

Det hoppas han ändra på i München.

– Jag känner mig faktiskt betydligt mer redo än vad jag trodde jag skulle vara efter ett VM. Det var nog i Monaco senast (Diamond League-gala några dagar före EM), dock många övertramp, som jag höjde känslan. Det var långa hopp och en bra känsla så jag går in med det, säger han.

"Börjar sätta sig nu"

Att det bara blev ett enda godkänt hopp i Monaco är inget som oroar honom inför mästerskapet, där han kvalar på måndagsförmiddagen.

– Förhoppningen är att det man letar efter, att kroppen vaknar till och att man rör sig på ett bättre sätt, gör att stegen blir längre. Förhoppningsvis är det det och ingenting annat. Det är den analysen som jag och Yannick (Tregaro, tränare) gjort. Det börjar sätta sig nu och där vi velat vara tidigare under säsongen är vi nu.

Årsbästat 8,38 är näst bäst i fältet, bara den grekiska guldfavoriten Miltiadis Tentoglou har hoppat längre, och Montler tycker om att gå in med förväntningarna på sig.

– Jag brukar säga att jag tycker om pressen så jag kan inte säga att den påverkar mig, jag tycker om det! Sen när man vet om att man ligger tvåa, det är kul såklart, men vi såg i VM – man kan vara högt rankad men det är alltid någon som försvinner och någon som höjer sig.

I VM var han just en av dem som försvann. Han fick bara hoppa de tre första hoppen i finalen och slutade elva. Nu är han revanschsugen, både på sig själv och de andra i startfältet.

– Det var såklart några tråkiga dagar efter VM, när man skulle stanna kvar och kolla. Men det har vänt nu och jag är supertaggad på detta.

Getingbo

Herrarnas längdhopp är ett getingbo, men många hoppare som slåss om de främsta placeringarna, något som gör grenen roligare, enligt Montler.

Guldfavoriten Tentoglou missade guldet på VM och tog heller inte hem Diamond League-tävlingen i Monaco. Om greken inte får till det i München heller hoppas Montler själv kunna kliva högst upp på pallen.

– Det är då man ska ta det där lilla extra steget in och gå före. Jag vet att jag är rankad tvåa, men jag vill ta medaljer och så klart gärna högst upp, säger han.

Och han hoppas på bättre publikstöd än på VM i Eugene, där läktarna var långt ifrån fullsatta.

– Arenan här tar också in betydligt fler (nära 70 000 jämfört med knappt 13 000), men jag tror tyskarna är bättre på detta faktiskt, säger Montler.

På VM blev det fiasko för Thobias Montler.
På VM blev det fiasko för Thobias Montler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!