Medaljsuccé för unga trion på DM – medaljer och rekord

Fyra medaljer. Och personliga rekord. Södra Vi IF:s unga friidrottare Emilia Håårdh, Amanda Lind och Felix Kliveus gjorde succé på DM nyligen. "Så bra resultat hade jag inte räknat med", sa Emilia Håårdh.

Amanda Lind, Felix Kilveus och Emilia Håårdh skördade framgångar på friidrotts-DM nyligen.

Amanda Lind, Felix Kilveus och Emilia Håårdh skördade framgångar på friidrotts-DM nyligen.

Foto: Magnus Strömsten

Friidrott2024-02-16 11:30

Distriktsmästerskapen gäller inte bara för Småland utan för friidrotten inbegrips även Östergötland och Blekinge. Emilia Håårdh var först ut att tävla i lördags då sprintgrenarna avgjordes i Norrköping. Hon startade på 60 meter i klassen F17 där hon var ett år yngre än många av sina konkurrenter.

Med tanke på det var det extra starkt gjort av Emilia att vinna och dessutom sänka sitt personliga rekord med 15 hundradelar till 8.08.

– Jag var jättenöjd med mitt lopp och en så bra tid hade jag inte räknat med att göra. Nu är drömgränsen att gå under 8 sekunder inom nära räckhåll, sa Emilia som har planer på att börja på friidrottsgymnasium i Växjö till hösten.

– Jag har redan kontakt med tränare där och har fått stöttning av dem i mitt upplägg. Det gav resultat nu, säger hon.

Amanda Lind tävlade i Motala i söndags och hon presterade på topp i längdhopp. Hon är också bara 16 år, men tävlade i F17-klassen som hon tog hem på 5.03.

– Det var personligt rekord för mig inomhus med 40 centimeter så det var riktigt bra. Utomhus har jag hoppat 5.08 som bäst.

Amanda har inga tankar på friidrottsgymnasium, men kommer fortsätta sin satsning på sporten ändå.

– Jag hoppas på en bra säsong. Med tanke på att jag inte har kunnat träna längd under vintern så gjorde jag bra resultat nu.

Felix Kilveus fick med sig två medaljer hem från Motala. Det blev silver på både 200 meter och i längdhopp.

– Jag hoppade 4.25 och sprang på 30 sekunder blankt. Det var personliga rekord i båda grenarna och det kändes bra att ta medaljerna, sa han.

Södra Vi IF:s tränare Anders Håårdh är nöjd med ungdomarnas prestationer och framhåller att det är extra bra gjort med tanke på att de flesta av konkurrenterna har helt andra förutsättningar.

– Våra ungdomar har i princip bara kunnat ägna sig åt ren uppbyggnadsträning under vintern. Vi har ett pass vid VOK-stugan med löpning och en träning i hallen i Södra Vi. Där går det inte att träna friidrott på alls samma vis som många av konkurrenterna kan. De kommer från klubbar i större städer som har tillgång till friidrottshallar, säger Håårdh.

SVIF har ett 20-tal ungdomar i träning för stunden, varav sju är igång och tävlar.

– Det blir fler sen när utomhusträningen drar igång, men vi har upplevt ett rejält tapp efter pandemin. Innan dess var vi uppe över 70 utövare ett tag.

Anders Håårdh är en av ledarna för friidrotten i Södra Vi Idrottsförening.
Anders Håårdh är en av ledarna för friidrotten i Södra Vi Idrottsförening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!