Montler 1,4 centimeter från OS-medalj

Övertramp med ynka 1,4 centimeter. Längre bort än så var OS-medaljen inte. I stället slutade Thobias Montler besviket sjua i längdhoppsfinalen. –Chansen rinner ur händerna, det är en fruktansvärd känsla, säger 25-åringen.

Thobias Montler.

Thobias Montler.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Friidrott2021-08-02 04:51

Plankträffen i sista omgången var nästan perfekt – så när som på de där 1,4 centimeterna.

Så i stället för ett troligt OS-brons blev det en sjundeplats på 8,08 meter och en besviken, förbannad Thobias Montler.

– Det är inte guldet, men det hade ju varit ett brons i alla fall. Det är en medalj som rinner ur händerna på mig, så är det ju, säger Malmöhopparen.

Thobias Montler har två silver från inne-EM och ett brons från U23-EM. Men att han skulle vara så nära medaljstriden i ett stort globalt mästerskap var ändå oväntat.

Men nivån i herrarnas längdfinal var relativt blygsam och inför sista omgången var kampen om brons och silver en en centimeterstrid och pallplatsen inom räckhåll för en handfull hoppare.

Plötsligt fanns chansen och Thobias Montler var oerhört nära att ta den. I stället satt svensken länge kvar efter finalen, besviken över den hårfina missen.

– Sista hoppet är ett sjukt bra hopp från min sida. Det är bara supertråkigt för min del, säger han.

– Man brukar känna övertrampen och jag kände ingenting i det hoppet. Men sen inser jag att det är röd flagg.

Grekiskt gulddrama

Till slut var det i stället greken Miltiadis Tentoglou, världsetta i år, som tog chansen. Ett hopp på 8,41 i sista omgången innebar guld – på samma resultat som kubanen Juan Miguel Echevarria men med ett bättre andrahopp.

Echevarria försökte svara, men var skadad och föll ihop på ansatsbanan utan att ha kunnat göra sitt sista hopp.

Thobias Montler följde upp inledande 8,08 – som blev hans bästa resultat – med 7,93 och ett övertramp, men förstahoppet räckte dock att få hoppa vidare efter de första tre omgångarna.

Svensken, i det läget femma i OS-finalen bara tre centimeter från bronset, hoppade sedan 8,05 i fjärde försöket.

"Hade varit PB"

I näst sista försöket trampade Montler över med en decimeter – men hoppet var i silverlängd. Och så övertramp igen i sista – i ett hopp som troligen hade räckt till medalj.

– Det är nog helt klart bland de längsta hoppen jag gjort. Det mättes ju inte, så jag vet inte exakt var det var. Det hade i alla fall varit ett PB (personbästa). Men det finns ingen mening att spekulera i det, säger han.

– Det är fruktansvärt. Samtidigt är det så sporten är. Det är samma för oss alla, det gäller att träffa plankan perfekt.

I stället gick guldet till Tentoglou och silvret till Echevarria (båda på 8,41) medan bronset gick till Echevarrias landsman Maykel Masso på 8,21.

För Thobias Montler väntar nu hemresa från Japan. Och minst ett par dagar där OS-finalen lär gå i repris på näthinnan.

– Det får bli några dagar när man får ta åt sig detta i och med att man laddat så länge för det. Men motgångar har man haft tidigare också, säger han.

– Jag känner ju att jag är där. Men att chansen ska komma igen, det ska den. Oavsett om det är på samma nivå eller om jag ska vara bättre. Jag ska vara där i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!