Montler vann Diamond League-final: "Underbart"

Thobias Montler vann herrarnas längdhopp på 8,17 meter vid Diamond Leagues finalgala i Zürich och blev första svensk på två år att ta hem en pokal i friidrottscirkusens säsongsavslutande tävling. –Det var så mycket känslor i det sista hoppet ... jag minns det knappt, säger han till SVT.

Thobias Montler blev första svensk sedan 2019 att vinna en finaltävling i Diamond League.

Thobias Montler blev första svensk sedan 2019 att vinna en finaltävling i Diamond League.

Foto: Ennio Leanza/AP/TT

Friidrott2021-09-08 18:40

Att en svensk vinner i den avslutande Diamond League-tävlingen hör inte till vanligheterna. Före onsdagskvällens tävlingar på torget Sechseläutenplatz i Zürich hade det inte hänt på två år, då Daniel Ståhl 2019 vann diskustävlingen i Bryssel.

Men när Ståhl tävlar i Zürich under torsdagen är han inte längre den senaste svensken att ha vunnit i en DL-final.

I stället är det Thobias Montler som vann herrarnas längdtävling på 8,17 meter.

Ytterligare svenska pallplatser

Redan efter ett hopp på 8,15 i den femte och näst sista omgången hade 25-åringen säkrat segern. Men den svenske OS-sjuan utökade med två centimeter i sitt sista hopp och vann med tre centimeter före tvåan Steffin McCarter, USA, och 18 centimeter före trean Ruswahl Samaai, Sydafrika.

– Det känns underbart, det var detta som var målet. Det känns otroligt. I efterhand känns det extra skönt att det var en riktig fajt om det, säger Thobias Montler till SVT.

Friidrottssvenskarna hade överlag en fin kväll i den första av två tävlingsdagar i Zürich. Khaddi Sagnia var länge i ledning i damernas längdtävling men slutade till slut tvåa på 6,83 meter. 13 centimeter bakom Ivana Spanovic, Serbien, som vann på 6,96.

"Jävligt gött"

– Det här visar verkligen gott inför framtiden. Jävligt gött, säger Khaddi Sagnia till SVT.

Fanny Roos slutade på tredje plats i damernas kultävling.

Roos, som haft en fin säsong då hon satt svenskt rekord flera gånger, kom inte upp i sin högstanivå och stötte som längst 18,75 meter – över en halvmeter från hennes svenska rekord på 19,34.

Maggie Ewen, USA, vann på 19,41 och Auriol Dongmo, Portugal, blev tvåa på 18,86.

På torsdagen fortsätter DL-finalgalan på Letzigrundstadion, då med bland andra OS-guldmedaljörerna Armand Duplantis, stavhopp, och Daniel Ståhl, diskus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!