Möt talangen som redan hoppat över sex meter

Ni som kan er lokalfotboll vet att Anders Håårdh var en av de snabbaste spelarna i trakten när det begav sig. Generna har gått i arv – men för sonen Sebastian är det friidrott som gäller för hela slanten. I höst bär det av till Växjö för en storsatsning.

Sebastian Håårdh.

Sebastian Håårdh.

Foto: Haris Dreco

Friidrott2021-04-29 20:00

"Gölen" runt. Det är vad som gäller för de unga friidrottarna i Södra Vi IF när varje pass har inletts. Tränarna Anders Håårdh och Victoria Håårdh vinkar av dem när Sporten kommer till Ulfveskog. En efter en joggar de iväg. Sen är det fullt fokus på balansträning, innan dagens huvudtema, längdhopp, tar sin början.

Det har blivit talangen Sebastian Håårdhs specialitet. En specialitet som tagit honom till Riksidrottsgymnasiet i Växjö, med start i höst.

– Det ska bli roligt och utvecklande att komma dit och träffa nya kompisar, säger 15-åringen medan de andra i friidrottsgänget i högt tempo en efter en flyger iväg i luften innan de landar i längdhoppsgropen. Det är alltså här som Sebastian trivs allra bäst.

– I början var jag sprinter, men de senaste åren har jag mer och mer gått över till längdhopp.

Den naturliga snabbheten är förstås en stor fördel i jakten på att hoppa så långt det bara går. Och Sebastian har redan kommit en bra bit.

– Mitt rekord är 6.04, från förra året.

Då var han Smålandsetta och lyckades också kvalificera sig till SM, dit de 16 bästa fick chansen.

Inom några månader kommer han att lämna hemstaden Vimmerby, vilket för många såklart är ett stort steg i den åldern och med allt vad det innebär. I friidrottsstaden Växjö kommer han att ges alla chanser att utvecklas och nå sin dröm om att bli en så bra längdhoppare som det bara är möjligt.

Träningsdosen, som redan idag är avsevärd, kommer att höjas en nivå till. Dessutom får han hjälp av ytterst kunniga tränare.

– På den nivån (Riksidrottsgymnasium) är tränarna statligt anställda och eftersom de är bara sju atleter som antas i Växjö innebär det också att varje individ kan få mer stöttning, säger Victoria Håårdh, mamma och tränare till Sebastian.

Under vårt samtal framgår det med all tydlighet att Sebastian brinner hårt för sin idrott. Det här är något som han verkligen vill och satsar på. Pappa Anders förtydligar att det bara är "träning, träning och åter träning" som gäller för honom.

Snart hoppas den talangfulle 15-åringen att tävlingarna också ska komma igång.

– Ja, det vore kul. Det är nio månader sedan jag tävlade senast, säger han och blickar bort mot kompisarna som tar sats för nya flygfärder i längdgropen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!