Ny norrman kan snuva Duplantis på utmärkelse

I fjol snuvades Armand Duplantis, 23, av norrmannen Karsten Warholm. I år får "Mondo" återigen norsk konkurrens i kampen om titeln årets manliga friidrottare i världen. Den här gången av Jakob Ingebrigtsen.

Armand Duplantis är en av finalisterna som kan utses till årets manliga friidrottare. Arkivbild.

Armand Duplantis är en av finalisterna som kan utses till årets manliga friidrottare. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-11-15 10:33

Först var Duplantis en av tio nominerade – efter en omröstning bland nationsförbund och friidrottssupportrar är nu Duplantis en av de fem slutfinalisterna som kan utses till årets manliga friidrottare.

"De fem idrottarna har uppnått sensationella prestationer 2022", skriver Internationella friidrottsförbundet, WA, i ett pressmeddelande.

Om "Mondo" utses till årets manliga idrottare blir det andra gången på tre år som stavhopparen kammar hem priset. I fjol lade däremot norske häcklöparen Karsten Warholm beslag på priset.

Men även det här året får svensken norsk konkurrens, den här gången av löparstjärnan Jakob Ingebrigtsen som tog OS-guld på 1 500 meter förra året.

Vinnaren presenteras i december.

I slutet av oktober prisades Duplantis som årets manliga friidrottare i Europa, en utmärkelse han delade med just Ingebrigtsen.

22-årige Duplantis kammade hem allt under 2022. Stavhopparen började året med att ta hem guldet på inomhus-VM i Belgrad med ett världsrekordhopp på 6,20, fortsatte med att vinna guld på VM i Eugene – där han putsade till sitt eget världsrekord ytterligare till 6,21 – och avslutade det med en ny guldmedalj på EM i München.

Fakta: Slutfinalisterna till årets friidrottare

Herrar

+ Armand Duplantis, Sverige, stavhopp

+ Soufiane El Bakkali, Marocko, 3 000 meter hinder

+ Jakob Ingebrigtsen, Norge, medeldistans

+ Eliud Kipchoge, Kenya, maraton

+ Noah Lyles, USA, sprint

Damer

+ Tobi Amusan, Nigeria, 100 meter häck

+ Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jamaica, sprint

+ Kimberly Garcia, Peru, gång

+ Sydney McLaughlin, USA, 400 meter häck

+ Yulimar Rojas, Venezuela, tresteg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!