Nya reglerna ifrågasätts: "Stort skämt"

Hoppa längst och du vinner. Nej, den regeln kommer inte gälla på längdhoppstävlingen i Stockholm på söndag. –Jag har inte hört en enda utövare som stöttar det här, säger amerikanske friidrottsstjärnan Christian Taylor till NRK.

Amerikanaren Christian Taylor är kritisk till de nya längdhoppsreglerna i DL. Arkivbild.

Amerikanaren Christian Taylor är kritisk till de nya längdhoppsreglerna i DL. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Friidrott2020-08-19 12:05

Diamond League-tävlingen i Stockholm på söndag blir först med att testa det nya längdhoppsformatet som går ut på att alla tävlande först gör fem hopp vardera för att sedan utse de tre bästa som går vidare till den sjätte omgången.

Där nollställs de tidigare resultaten och det längsta hoppet i sista omgången leder därmed till seger.

Formatet har kritiserats kraftigt.

– Jag har inte hört en enda utövare som stöttar det här. Det här är ett stort skämt, säger amerikanen Christian Taylor, världsmästare i tresteg och en stark röst för de aktiva genom sitt ordförandeskap i The Athletics Association – ett internationellt fackförbund som kämpar för friidrottares rättigheter – till NRK.

Diamond League själva säger att den här formen av tävlande väntas göra det hela mer spännande.

"Tävlingsformen premierar den som har förmåga att prestera när det verkligen gäller och vi tror att det blir mer spännande att följa längdhoppet när vi på förhand vet att det är de tre sista hoppen som kommer att avgöra tävlingen", säger vd:n Petr Stastny i ett pressmeddelande.

Med på startlistan till DL-tävlingen i den svenska huvudstaden är Thobias Montler. Han håller inte med Stastny.

– Man får ju fram vinnaren på sista hoppet och det tycker jag inte om för då vågar man ju inte satsa. Om man gör ett övertramp så är man ju körd, säger Montler till SVT.

Thobias Montler. Arkivbild.
Thobias Montler. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!