Nytt världsårsbästa efter arrangörsmissen

Armand Duplantis vann programenligt stavhoppet i Diamond League-galan i Oslo, på nytt världsårsbästa. En kvarglömd handduk höll dock på att ställa till det. –Men jag ska inte klaga för mycket, säger han till NRK.

Armand Duplantis jublar över sitt hopp på ett regntungt Bislett.

Armand Duplantis jublar över sitt hopp på ett regntungt Bislett.

Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Friidrott2022-06-16 18:55

Det var när svenskamerikanen skulle göra sitt andra hopp på 5,92 som han avbröt hoppet och pekade upprört på stavisättningslådan. Där hade en handduk glömts kvar efter torkning efter regnet. Duplantis fick göra om hoppet, men rev på nervägen. Han klarade sedan enkelt det tredje hoppet.

– Jag ska inte klaga för mycket. Det var fantastiskt hur många åskådare som kom hit trots regnet. Det var kul att de hejade fram mig till att klara sex meter. Jag är tacksam för det, säger Duplantis i NRK:s sändning enligt NTB.

Nästa höjd för 22-åringen blev 6,02 vilket han klarade utan problem i första försöket. 6,02 är världsårsbästa – en centimeter högre än Duplantis hoppat tidigare i år. Det är också det högsta stavhoppet som gjorts på Bislett.

Försökte på 6,10

Duplantis gjorde sedan två försök på 6,10 men tackade sedan för sig.

De norska talangerna slutade tvåa och trea i tävlingen, Sondre Guttormsen respektive Pål Haugen Lillefosse. Båda klarade 5,80.

Amerikanen Sam Kendricks drog sig ur stavtävlingen precis före starten på grund av problem med ett knä.

Thobias Montler slutade tvåa i längdhopp. Han säkrade placeringen i sista hoppet då han för första gången för kvällen hoppade över åtta meter, 8,05. Greken Miltiadis Tentoglou vann på 8,10.

– Det var ett steg i rätt riktning, jag har haft några kämpiga tävlingar på slutet, säger Montler till C More.

– Jag hade en bra känsla med mig idag och kände att jag kunde ha gjort 8,10.

Roos femma

Kulstötaren Fanny Roos slutade femma med en stöt på 18,99 meter. Det var i alla fall ett fall framåt för 27-åringen som i de tre senaste tävlingarna som bäst stött 18,72. Roos årsbästa är 19,10.

– Det kändes bättre än i de senaste tävlingarna. Det är ett steg framåt. Jag tar med mig det och ska försöka göra det bättre och bättre inför mästerskapen, säger Roos till C More.

Den andra svenskan i tävlingen, Axelina Johansson, slutade åtta på 18,02.

Amerikanskan Chase Ealey vann på 20,13 och nederländskan Jessica Schilder kom tvåa på 19,46. Båda satte personliga rekord på Bislett.

Carl Bengtström slutade fyra på 400 meter häck med tiden 49,31. Brasilianaren Alison dos Santos vann på 47,26.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!