Payton diskad i semin – i tårar efteråt

Semifinal och personbästa i världsmästerskapsdebuten. Men i semin på 60 meter tog det stopp för Claudia Payton på inomhus-VM i Belgrad – efter en tjuvstart. –Jag är väldigt besviken och ledsen, säger hon till TT.

Sveriges Claudia Payton sprang på personbästa med 7.21 i försöket på 60 meter och gick vidare till semifinal i inne-VM i friidrott i Belgrad – där tog det stopp, efter en tjuvstart.

Sveriges Claudia Payton sprang på personbästa med 7.21 i försöket på 60 meter och gick vidare till semifinal i inne-VM i friidrott i Belgrad – där tog det stopp, efter en tjuvstart.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-03-18 10:33

Domarna kommunicerade först att spanjorskan Maria Isabel Pérez var den som tjuvstartade och således diskades. Spanjorskan protesterade vilt och fick sedan gehör av domarna, som tog en extra titt på starten och ändrade sitt beslut till att diska Claudia Payton.

– Jag är väldigt besviken och ledsen, säger en tårögd Payton till TT i mixade zonen.

– Det var, som man kunde se på tavlan, fler som rörde på sig, domarna valde först att ta ut spanjorskan. Jag har inte sett reaktionstiderna, det kan ha varit hon som rörde på sig mest och så påverkade det mig. Men publiken buade ganska mycket. Jag tror det kan ha påverkat beslutet.

"Jobbigt"

TT: Hur känner du när det blir så mycket burop?

– Det är ganska jobbigt, det är första gången jag tjuvar i hela min karriär. Det är verkligen fel tillfälle att göra detta på. Jag är bara väldigt besviken.

På frågan om hur hon går vidare svarar Payton:

– Gråter ut, sedan är det väl bara att komma igen.

Payton blev trea i sitt heat som tog henne till semifinalen med tiden 7.21, ett personbästa med tre hundradelar för svenskan.

Spanjorskan arg på domaren

Maria Isabel Pérez, sexa och utslagen i semin, var även hon tagen efteråt.

– Det är surt eftersom något som inte är mitt fel förstör mitt VM, det gör en ledsen och upprörd, säger hon till TT.

Men spanjorskan är inte arg på Payton.

– Alla kan tjuvstarta, jag är arg på domaren. Alla kunde se på skärmen att det inte var jag som tjuvstartade. Men jag är absolut inte arg på Payton.

Guldet vanns av Mujinga Kambundji, Schweiz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!