Pengakritik mot friidrottstopp: "Varit ohederlig"

På lördag ser friidrottens förbundsordförande Johan Storåkers ut att bli omvald, trots att han kritiserats för att ha tagit emot 600 000 kronor vid ett tidigare friidrottsuppdrag utan att resten av styrelsen känt till det. –Han har varit ohederlig, säger Per Jutterström, ledamot i Södra Norrlands friidrottsförbund.

Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers, som också är kommunalråd i Sundbyberg, har kritiserats. Arkivbild.

Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers, som också är kommunalråd i Sundbyberg, har kritiserats. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Friidrott2022-03-25 11:34

Johan Storåkers är ensam kandidat när Svenska friidrottsförbundet ska välja ordförande på lördagens årsmöte.

Men den senaste tiden har det stormat kring Storåkers. Hans eget förbund, Gotlands och Stockholms friidrottsförbund (08fri), har valt att inte nominera honom. Något som SVT var först att rapportera om.

Anledningen är att Storåkers under sina nio år som ordförande för 08fri, fram till 2019, fått 600 000 kronor i arvode, utan att övriga i styrelsen vetat om det.

– När man tittar i årsberättelserna för 08fri för dessa år så finns det tydligt beskrivet vilka som jobbat och fått ersättning. Allt är specificerat utom det Johan har gjort och det han har fått. I min värld är det att det har skett i det dolda. Det känns som en utarbetad plan för att ingen ska få veta, säger Per Jutterström, ledamot i Södra Norrlands friidrottsförbund.

– De som försvarar honom tycker att han har jobbat så hårt att han förtjänar pengarna. Det säger jag inget om, det hade varit okej om det skett i det öppna.

Jutterström säger att han blev förvånad när uppgifterna om pengarna kom ut.

– Jag tänkte: "Det här kan inte vara sant. Han måste avgå, det finns bara ett alternativ". Jag tänkte att det måste koka i rörelsen, men det blev tyst, det var ingen som sade något.

"Fakta ska vara rätt"

Storåkers dåvarande uppdrag var ideellt, men han hävdar själv att pengarna han fått inte bryter mot några stadgar. Under ett seminarium nyligen fick årsmötets delegater möjlighet att ställa frågor till Storåkers.

Då svarade han:

– Det är viktigt, för att fakta ska vara rätt, att poängtera att jag inte var anställd eller arbetstagare, med något anställningsavtal. Därför har det inte begåtts något stadgefel i Stockholms friidrottsförbund eller Svenska friidrottsförbundet. Idrottsjurister skiljer i detta ämne på arvoderade personer och anställda. Jag fick arvode för specifika operativa uppgifter och var som sagt aldrig anställd.

Per Jutterström berättar att han känt sig utpekad som "taskig" för att han kritiserat Storåkers.

– Det finns en ganska tydlig vänskapskultur där man kliar varandra på ryggen, man ska vara kompis och helst inte säga emot. Det har präglat vår kultur i många år, säger han.

"Känner ett starkt stöd"

Storåkers hävdar att han inte gjort något juridiskt fel men att han kunde varit mer öppen. Han säger till TT att han har "djup respekt" för kritiken.

– Jag är beredd att fortsätta kämpa för svensk friidrott, för alla. Och det gäller ju både de som är kritiska och de som är mer positiva. Jag har respekt för allas åsikter, det är så det måste vara i en demokratisk rörelse, säger Johan Storåkers.

Han tror att han har stora chanser att bli omvald.

– Jag känner ett starkt stöd från en majoritet av dem som ämnar vara delegater på årsmötet. Sedan finns det ett antal kritiker och det får man ha respekt för. Men min grundläggande känsla är ändå att det finns ett stöd hos en majoritet av delegaterna, och valberedningen har föreslagit mig.

Bara en kandidat

Per Jutterström hävdade under seminariet inför årsmötet att valberedningen vetat om och hållit inne på uppgifterna kring Storåkers, i samband med nomineringsprocessen. Något som tillbakavisas av valberedningens ordförande, Helene Bourdin.

– Dels får jag inte, enligt stadgar, yppa någonting som jag har fått reda på i egenskap av valberedning. Dessutom är det inte så att jag suttit på den här informationen utan det kom ett mejl till oss från 08fri. Det mejlet innehöll ju mycket, mycket mindre än vad medier verkar ha fått reda på. Jag har kunnat läsa mer i tidningarna om det än vad jag har kunnat läsa om i det här mejlet från 08fri, säger Helene Bourdin till TT.

Det mesta tyder på att Storåkers blir omvald.

– Finns det bara en kandidat till en plats så är det väl det man har att ta ställning till. Det är fortfarande så att man behöver ha en ordförande, säger Bourdin.

Fakta: Johan Storåkers

Ålder: 50 år.

Förtroendeuppdrag: Ordförande i Svenska friidrottsförbundet, kommunalråd i Sundbybergs stad för Liberalerna – ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tidigare även ordförande i Gotlands och Stockholms friidrottsförbund i nio år.


Bakgrund: Anklagelserna mot Storåkers

Under sina nio år som ordförande i Gotlands och Stockholms friidrottsförbund, 08fri, tar Johan Storåkers emot 600 000 kronor utan övriga styrelsemedlemmars vetskap.

Storåkers tar senare över som ordförande i Svenska friidrottsförbundet och blir inför årsmötet 2022 föreslagen av valberedningen till omval.

I samband med det rapporterar SVT om de pengar som Storåkers fått, och att 08fri därför inte nominerat Storåkers till ordförandeposten.

Efter rapporteringen får Storåkers på Svenska friidrottsförbundets Facebooksida skriva en ursäkt.

Per Jutterström, ledamot i Södra Norrlands friidrottsförbund, skriver ett öppet brev till svensk friidrott där han kritiserar Storåkers, valberedningen som föreslagit honom igen, och förbundet som låtit ordföranden använda den gemensamma plattformen för att "sprida sitt budskap".

Måndagen den 21 mars hålls ett seminarium med valberedningen där delegater på årsmötet har möjlighet att ställa frågor till Johan Storåkers.

Lördagen den 26 mars hålls Svenska friidrottsförbundets årsmöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!