Perseus efter VM-bronset: "Det snurrade"

Glädjen för VM-bronset var tydlig. Men också hur hårt Perseus Karlström fick slita då han sjönk ihop efter loppet. –Allt snurrade, säger han.

Perseus Karlström tog brons på 20 kilometer gång på friidrotts-VM i Eugene, USA. Här kramas han om av silvermedaljören Koki Ikeda och guldmedaljören Toshikazu Yamanishi direkt efter målgång.

Perseus Karlström tog brons på 20 kilometer gång på friidrotts-VM i Eugene, USA. Här kramas han om av silvermedaljören Koki Ikeda och guldmedaljören Toshikazu Yamanishi direkt efter målgång.

Foto: Christine Olsson/TT /TT

Friidrott2022-07-16 02:13

Perseus Karlström tog tag i räcket, satte sig på huk och sjönk sedan sakta ner mot asfalten. När han satt ner hällde han vatten över huvudet, fick en kall handduk runt halsen och lite dryck för att få tillbaka krafter som för tillfället var borta.

Efter några minuter leddes 32-åringen bort från den stekande solen av två svenska ledare.

"Överhettad"

I skuggan fann han tillräckligt med energi för att sätta ord på sitt försvar av bronsmedaljen från Doha 2019.

– All eufori lägger sig lite och så får jag lågt blodtryck, jag var så himla överhettad, allt snurrade, säger han.

– Det är helt otroligt att jag kan försvara bronset och det var så nära silver i slutet. Det var lite för långt borta men det här var helt otroligt. Att få kliva upp på pallen igen… det är tufft att ta medalj på 20 kilometer två gånger i rad. Jag är otroligt nöjd, säger han.

För tre år sedan kände han sig starkare, men säger att han då fick kriga lite extra mot slutet i och med att han kände sig överhettad vid 17 km.

I Eugene var han med i täten länge, men fick slita hårt.

Guldmedaljören Toshikazu Yamanishi var hela tiden med längst fram, drog i från för att sedan vara tillbaka i klungan. Även Koki Ikeda hotade, precis som kenyanen Samuel Kireri Gathimba.

– Det var fruktansvärt mycket taktiskt, och hårt.

Japanerna var Karlström till slut tvungen att släppa. Vid ett tillfälle orkade han inte heller ta rygg på kenyanen.

Då trodde han att det var kört, att loppet skulle sluta med en snöplig fjärdeplats.

"Fan kör, kör"

Det var en tanke som fastnade ett tag.

Men på något sätt lyckades han till slut hitta nya krafter på den en kilometer långa sommarheta loopen utanför Autzen Stadium.

– Jag hade en kris vid 13 km någonting, 14. Sedan fick jag grymt bra kritik från min coach: "kom igen, släppa inte det här, du är starkare än dem”, och då fick jag tillbaka krafter, grävde upp mig ur hålet. Jag kom tillbaka och kom in i ett bättre flyt.

– När jag ser att kenyanen börjar komma tillbaka någon meter, då klickade jag: "jag lider inte tillräckligt mycket, fan kör, kör”, säger han.

TT: Hur lyckades du gräva fram det?

– Du ligger på maxpuls och så måste du motivera dig att gå över den och bara: ”fasen, ska du gå och lägga dig tjurig eller ska du kunna njuta?”

Han ställde in sig på det senare, täppte till luckan till Samuel Kireri Gathimba och tog sig förbi på det sista varvet.

För Perseus Karlström väntar nu flera dagar innan han står på startlinjen igen, då för 35 km den 24 juli.

Prioritet fram dess blir att maximera återhämtningen.

– Det blir några lätta dagar, mycket mat och vatten, bra med vila och massage. Det blir väl rätt lugna pass här, mest att gå och njuta och ladda energi från det här. Sedan är det mindre press på 35 för att leverera ett bra lopp, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!