Petersson jagar 45-årigt rekord: "Är målet"

Wictor Petersson imponerade på nytt i Malmö. Nu är målet att slå ett 45 år gammalt svenskt rekord i kulstötning – gärna redan den här säsongen. –Det har stått sig lite för länge, säger 22-åringen.

Wictor Petersson stötte längre än 20 meter i samtliga av sina försök i Malmö. Arkivbild.

Wictor Petersson stötte längre än 20 meter i samtliga av sina försök i Malmö. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud

Friidrott2020-07-19 14:05

Den 22-årige kulstötaren satte nytt personligt utomhusrekord (20,94) i Oslo förra månaden – och i söndagens kasttävling, Malmö Throws Invitational, imponerade skåningen på nytt.

Med en serie på sex raka stötar över 20 meter (20,37, 20,01, 20,17, 20,68, 20,37, och 20,37) slutade Petersson tvåa, elva centimeter bakom norrmannen Marcus Thomsen som vann på 20,79.

– Det gick ganska bra, tycker jag. Jag är nöjd. Skönt, efter att ha haft en liten svacka de senaste tävlingarna, säger Petersson.

I sin livs form

TT: Är du inne i ditt livs form?

– Ja, det kan man säga. Jag är på gång, men det är ett lite märkligt år eftersom det inte är några mästerskap att se fram emot. Det blir lite mer av ett träningsår än ett tävlingsår. Vi har Finnkampen och SM, men inga stora tävlingar att tagga till för på samma sätt som EM och OS.

Upp till det 45 år gamla svenska rekordet är det alltjämt en bit kvar för Petersson, som är tolfte bäst i världen i år.

Toppnoteringen innehas fortfarande av Hans Höglund som stötte 21,33 meter 1975.

– Det har stått sig lite för länge, tycker jag.

Roos imponerar

TT: Börjar det leva farligt nu?

– Ja, det är målet (att slå svenskt rekord). Det är det jag vill.

TT: Redan den här säsongen?

– Om jag sköter det rätt så kommer det. Jag måste bara klara av att få till tekniken i tävling och få till balansen. Då ska det komma. Kroppen har det, jag måste bara få det att stämma tekniskt, säger Wictor Petersson.

På samma arena vann favoriten Fanny Roos damernas tävling överlägset. Sverigeettan fick i väg kulan 18,74, vilket bara är tre centimeter från hennes säsongsbästa på 18,77 från en tävling i Helsingborg för en månad sedan. 25-åringen har som bäst stött 19,06 i sin karriär. Tvåa i tävlingen blev Hässelbys Victoria Quainoo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!