Polis stannade sprintstjärnan – kan straffas

Fem brittiska poliser kan få disciplinära åtgärder efter att de stannade brittiska sprintern Bianca Williams. Enligt polis stannades bilen efter att de bedömt att den kördes på ett misstänkt sätt.

Bianca Williams. Arkivbild.

Bianca Williams. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Friidrott2022-04-27 15:32

Det var i juli 2020 som Bianca Williams och hennes sambo, den portugisiske 400-meterslöparen Ricardo dos Santos, stoppades av brittisk polis för en genomsökning av deras bil.

Williams och dos Santos fick handfängsel under tiden deras bil genomsöktes men ingenting hittades.

Williams anklagade poliserna för rasprofilering efter händelsen. Polis bad senare om ursäkt till Williams efter att hon avslöjat att hon och dos Santos blivit stoppade upprepade gånger.

– Vi har bett Ms Williams om ursäkt för den ångest som händelsen innebar för henne. Jag tror att vi alla kan känna med någon som stoppas i bilen och har ett litet barn i baksätet. Och som inte har något otillåtet med sig, sade Cressida Dick, chef för Metropolitanpolisen i London, enligt BBC.

Fem poliser kommer ställas inför en disciplinnämnd för grovt tjänstefel som ett resultat av genomsökningen. Där ska de svara på påståenden om att de misslyckats med att följa professionella standarderna som finns kring våldsanvändning, jämlikhet och mångfald.

Panelen kommer därefter att avgöra huruvida anklagelserna är riktiga eller inte.

Enligt biträdande kommissarien Bas Javid accepterar de fem poliserna rekommendationerna om en granskning.

– Jag är ledsen för den ångest som denna incident uppenbarligen orsakat Williams och Dos Santos, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!