Publiken tillbaka – svenska stjärnlöparen jublar

Den 1 juni höjs publiktaket. Det innebär att det blir publik bland annat på friidrottsgalorna i Göteborg, Sollentuna och Karlstad. –Det ska bli jättekul. Förra året var det inte så motiverande att ställa sig på en startlinje när det inte var någon publik alls, säger löparstjärnan Kalle Berglund.

OS-klare löparen Kalle Berglund. Arkivbild.

OS-klare löparen Kalle Berglund. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Friidrott2021-05-18 13:51

Regeringen meddelade i förra veckan att de efterlängtade lättnaderna i publiktaket börjar att gälla den 1 juni.

Redan dagen efter arrangeras årets friidrottsgala på Slottsskogsvallen i Göteborg – med publik.

Visserligen bara 500, men det är mycket bättre än inget, konstaterar Magnus Malmsborg, som är evenemangsansvarig på Friidrottsförbundet.

– Vi trodde inte att vi skulle hinna redan till Göteborg. Men samtidigt har vi ju stått och stampat och funderat under mer än ett års tid på hur vi kan göra det här på ett bra sätt, säger han.

– Det betyder mycket för arrangörerna, men framför allt också för de aktiva.

I tävlingsserien ingår även friidrottsgalorna i Sollentuna den 13 och Karlstad den 22 juni, som båda ska söka tillstånd för att få ha 500 personer i publiken.

Kalle Berglund, OS-klar på 1 500 meter, ställer upp på 5 000 meter i Göteborg och hoppas på draghjälp ner mot en riktigt bra tid.

– Det ska bli jättekul. Förra året var det inte så motiverande att ställa sig på en startlinje när det inte var någon publik alls. Det ger ju det lilla extra när man tävlar, säger han.

Fakta: Publiktaket

Från den 1 juni lättas restriktionerna som begränsar hur mycket deltagare eller publik det får vara på exempelvis idrottsevenemang och konserter.

I dag får högst åtta personer samlas, vilket inledningsvis blir kvar inomhus. Upp till 50 personer kan dock tillåtas om det finns sittplatser.

Vid utomhusevenemang ska taket kunna höjas till 500 personer om det finns anvisade sittplatser, annars gäller max 100 personer. För motionslopp och liknande tävlingar gäller högst 150 utövare.

Från början föreslogs att de nya reglerna skulle träda i kraft den 11 april. Sedan sköts beslutet upp till den 3 maj, därefter till den 17 maj och nu gäller den 1 juni.

Källa: Regeringskansliet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!