På Diamond League-galan i Oslo blev Lovisa Lindh femma på 1.59,81 och på DL-galan i Stockholm blev hon sexa på 1.59,76, vilket var nytt personligt årsbästa och årets tredje tid under två minuter.
Tider som visserligen var på fel sida av OS-kvalgränsen 1.59,50, men då 29-åringen kvalat in via den internationella rankningen hoppades hon ändå på en OS-biljett till Tokyo.
Men så blir det inte.
Sveriges olympiska kommitté, SOK, anser att tiderna inte är tillräckligt bra.
"Inte på den nivån"
– Lovisa har gjort tre bra tävlingar på slutet, det är positivt, men resultaten är inte på den nivån att vi kan ta ut henna på grundkriteriet, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.
– Det var fina lopp men minuter och sekunder motsvarade inte en topp 8-nivå, vilket är grundkriteriet.
Beslutet gör att Lovisa Lindh, som gick till semifinal i OS i Rio de Janeiro 2016, känner sig förrådd.
"Tokyo har varit min största motivation i fem år, jag har gått igenom skador och stora bakslag men har alltid trott på den här drömmen. Men att nu förrådas av mitt eget förbund/kommitté orsakar värre smärta än alla stressfrakturer tillsammans", skriver hon på Instagram.
"Det är hjärtskärande att acceptera att jag är bra nog för att göra mitt andra OS, jag har blivit inbjuden av World Athletics (det internationella friidrottsförbundet) men mitt eget land låter mig inte åka."
"Jag har absolut ingen förståelse för det här beslutet. Jag känner mig generad och jag skäms över deras beteende."
Resultaten håller inte
Reinebo:
– Jag vet inte om jag vill kommentera just det. Det är ju hennes val, att visa sin besvikelse, säger han.
Stavhopparen Melker Svärd Jacobsson har fått samma besked från SOK – och har precis som Lovisa Lindh varit kritisk mot uttagningar.
– Melker och Lovisa var nominerade för att de hade klarat det internationella kvalet via rankning och då ska vi göra en bedömning på de resultat som de har gjort, höjden respektive tid. Då gör vi det mot grundkriteriet, en topp 8-nivå, och då håller inte resultaten för den. Därför är de inte med, säger Peter Reinebo.