Robotarna gör OS-jobbet i friidrotten

Robotarna kommer. På OS transporterar de bland annat diskusar, spjut och släggor på Olympiastadion. Men lugn. Det behövs en människa för att lasta och lasta ur de självkörande bilarna. Än så länge.

En så kallad field support-robot i aktion på Olympiastadion.

En så kallad field support-robot i aktion på Olympiastadion.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Friidrott2021-08-07 06:51

OS är ett skyltfönster inte bara för idrottarna. Lagom till OS i Tokyo lanserade arrangörerna, med bland andra Toyota i ryggen, flera nya robotar som är i tjänst under spelen – ett sätt att visa upp japansk robotteknologi.

En av modellerna, en maskotliknande variant som ska hälsa publiken välkommen, har tappat lite på att det inte är tillåtet med publik på tävlingarna.

Syftet med två av de andra modellerna är att på olika sätt förmedla ljud, bilder och intryck mellan tävlingarna och andra platser, för att på distans ge lite på plats-känsla åt OS-intresserade.

För tv-publiken är dock de små bilarna på friidrottsarenan de mest synliga av robotarna.

Ni kanske såg dem irra omkring på gräset under Daniel Ståhls och Simon Petterssons diskusfinal? På lördagen kommer de till användning i herrarnas spjutfinal med bland andra Kim Amb.

Bilarna används för att transportera diskusar, släggor och spjut mellan nedslagsplats och kastområdet. Motsvarande, radiostyrda bilar har använts inom friidrotten länge, men i Tokyo är de självkörande och använder AI-teknologi för att hitta den optimala rutten på gräset.

Tanken att det ska gå både fortare och minska på antalet människor som behövs vid tävlingarna.

Lasta in och ur klarar bilarna dock inte på egen hand än.

En robot av maskottyp. Arkivbild.
En robot av maskottyp. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!