Sagnia till final: "Riktigt skönt"

Kaos och katastrof inför längdkvalet. Lycka och glädje efter att ha säkrat en plats i VM-finalen. –Det var skönt, riktigt skönt, säger längdhopparen Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia är klar för VM-final i Eugene.

Khaddi Sagnia är klar för VM-final i Eugene.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-07-23 21:15

Med ett försvunnet bagaget fick Khaddi Sagnia tillbringa stora delar av förlägret i Berkeley med att sitta i långa samtal med flygbolagen.

En situation som skapade extra press inför friidrotts-VM i Eugene, då hennes tävlingskläder var en del av hennes incheckade bagage.

Tävlade i Lahtis kläder

Väskorna hann inte komma fram till VM-byn innan kvalhoppningen.

Så 28-åringen fick tävla i Sarah Lahtis kläder, 5 000-meterslöparen som tävlade i 33 graders värmer.

– Kläderna passade bra som tusan, hon är ju ingen kastare så det var skönt, säger Sagnia.

Med passande tävlingskläder och spikskor – som hon hade packat i handbagaget – behövde hon bara ett hopp för att klara av kvalgränsen.

6,78 meter betyder att hon är klar för final – en sista tävlingsdag som dessutom innehåller Perseus Karlströms medaljchans på 35 km gång och Armand Duplantis guldläge i stavhopp.

– Jag körde inhoppningen och kollade av ansatsen med Katrin (Klaup, tränare). Hon bad mig backa och bara kör på. Det var skönt att sätta första, och inte behöva tänka på det mer utan man kan gå tillbaka till hotell, ladda om.

– Nu är första delen avklarad.

Trivs på Hayward Field

Khaddi Sagnia trivs i Eugene. I våras vann hon karriärens första Diamond League-tävling på Hayward Field, en tävling där hon dessutom noterade ett personligt rekord på 6,95.

Erfarenheten av banan och atmosfären tillsammans med känslan av att vara sitt livs form är vad Sagnia kommer att luta sig emot under finalen som avgörs natten till måndagen.

Delar som mycket väl kan ge extra skjuts när hoppningen handlar om medaljerna.

– Arenan är väldigt härlig och har bra banor, och är man i sitt livs form så är det verkligen en bra chans att tävla här, säger hon.

– Det är en bra hårdhet på banan, man får den här "bouncen" som gör att man behåller sin snabbhet i hela ansatsen.

Är du i ditt livs form?

– Jag är i jättebra form. Jag har tränat på otroligt bra och i tävlingar har jag hållit en jämn nivå. Det finns mycket att hämta. Stämmer allting kan det definitivt bli långt, säger Khaddi Sagnia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!