Sagnias uppvÀxt blir bok: "Man mÄste kÀmpa"

Kompisarna ville spela fotboll. Men Khaddi Sagnia fastnade för friidrotten. Nu slĂ€pps en barnbok om hennes uppvĂ€xt i Göteborgs nordöstra förorter. –Jag hoppas att barn som lĂ€ser den förstĂ„r att man kan bli sĂ„ mycket bara man tror pĂ„ sig sjĂ€lv, sĂ€ger hon.

Khaddi Sagnia vid Angeredsvallen, dÀr hennes friidrottskarriÀr började.

Khaddi Sagnia vid Angeredsvallen, dÀr hennes friidrottskarriÀr började.

Foto: Henrik BrunnsgÄrd/TT

Friidrott2021-02-15 06:01

Angeredsvallen ligger till stora delar dold av tÀt dimma nÀr Khaddi Sagnia ÄtervÀnder för första gÄngen pÄ lÀnge.

Men det Àr ett minst sagt kÀrt Äterseende.

– Det var ju hĂ€r min ungdom utspelade sig. Det Ă€r sĂ„ kul att vara tillbaka, sĂ€ger Khaddi Sagnia.

– Jag kan inte förstĂ„ det. Det var hĂ€r allt började. Vilka minnen. Det Ă€r fortfarande sig likt efter alla dessa Ă„r.

Löparbanorna och lÀngdhoppsgroparna i nordöstra Göteborg Àr ocksÄ centrala i boken "Vilket hopp, Khaddi".

Boken, som Àr skriven av Behrang Behdjou och illustrerad av Micaela Favilla, bygger pÄ Khaddi Sagnias första stapplande steg som friidrottare.

13–14 Ă„r senare Ă€r hon en av vĂ€rldens bĂ€sta lĂ€ngdhoppare med siktet instĂ€llt pĂ„ inomhus-EM i mars och OS i Tokyo i sommar.

– Det Ă€r kul med en bok om HjĂ€llbo och Angered, det sticker ut lite. Jag hoppas att barn som lĂ€ser den förstĂ„r att man kan bli sĂ„ mycket bara man tror pĂ„ sig sjĂ€lv, har kul och brinner för det man gör och vĂ„gar gĂ„ sin egen vĂ€g. Man mĂ„ste kĂ€mpa, sĂ€ger hon.

Lekte friidrott

FrÄn Angeredsvallen Àr det bara ett stenkast till Angereds centrum och dÀrifrÄn bara tvÄ hÄllplatser med spÄrvagnen till HjÀllbo, dÀr Khaddi Sagnia vÀxte upp.

Att Äka ungefÀr samma strÀcka söderut till centrala Göteborg var det inte tal om. I stÀllet var det Angered som gÀllde för Khaddi Sagnia och hennes kompisar.

– Jag var vĂ€l 13–14 ungefĂ€r nĂ€r jag började med friidrott. I början lekte vi mest, vi hade kul bara. Det var inte seriöst pĂ„ det sĂ€ttet, sĂ€ger hon.

– Det hĂ€r var verkligen vĂ„rt "stan". Skulle vi Ă„ka till stan var det Angereds centrum vi fick Ă„ka till. Hela Angered var ens "playground". Vi gjorde allt hĂ€r.

Jobbig tid

Khaddi Sagnia har vid tidigare tillfÀllen berÀttat om en rÀtt tuff uppvÀxt, som yngst av Ätta syskon. Men i "Vilket hopp, Khaddi" Àr det i stÀllet förhÄllandet till kompisarna som stÄr i centrum.

Att hon valde bort fotbollen och i stÀllet började hÀnga pÄ löparbanorna orsakade konflikter i vÀnskaran.

– Det ville dra mig till fotbollen eller ha med mig ut pĂ„ nĂ„got, men jag skulle ju trĂ€na. ”Men du har ju redan trĂ€nat en gĂ„ng i dag, mĂ„ste du trĂ€na igen?” minns hon.

– Det var vĂ€ldigt jobbigt. Men sĂ„ smĂ„ningom kĂ€ndes det vĂ€l som att kompisarna förstod att jag var bra pĂ„ det hĂ€r och att de kom och kollade pĂ„ trĂ€ningar och tĂ€vlingar.

TT: NÀr förstod du sjÀlv att friidrotten kunde bli mer Àn bara lek?

– Jag Ă€r vĂ€ldigt tĂ€vlingsinriktad. Det var nĂ€r jag var kanske 15. Jag fick Ă„ka pĂ„ ungdoms-OS och efter det fick jag en massa inbjudningar till seniorgalor.

– DĂ„ insĂ„g jag att det fanns potential att bli mycket bĂ€ttre, dĂ„ kom det hĂ€r suget mer och mer.

HjÀllbos stolthet

För att ha nÀrmare till trÀningen i Friidrottens hus, strax söder om centrala Göteborg, har Khaddi Sagnia för stunden valt att flytta frÄn HjÀllbo. "Helst skulle jag bo i hallen", som hon uttrycker det.

Men hennes framgÄngar ute i friidrottsvÀrlden har inte gÄtt obemÀrkta förbi i uppvÀxtkvarteren i förorten.

– AlltsĂ„ jag Ă€lskar mĂ€nniskorna i ”orten”. Jag tror att det Ă€r nĂ„got helt annat att vĂ€xa upp hĂ€r Ă€n pĂ„ mĂ„nga andra stĂ€llen. Man har en sĂ„dan gemenskap, det Ă€r sĂ„ fint och kul. De hejar verkligen fram en, sĂ€ger hon.

– De har alltid varit vĂ€ldigt pepp, speciellt nĂ€r jag gĂ„r i HjĂ€llbo. ”Kolla dĂ€r gĂ„r HjĂ€llbos stolthet”. Det Ă€r fantastiskt.

För Khaddi Sagnia och hennes kompisar var Angered "stan". "Ja, det var sÄ nÀr jag bodde i HjÀllbo. Man fick inte Äka in till Göteborg, men vi fick Äka till Angereds centrum", sÀger hon.
För Khaddi Sagnia och hennes kompisar var Angered "stan". "Ja, det var sÄ nÀr jag bodde i HjÀllbo. Man fick inte Äka in till Göteborg, men vi fick Äka till Angereds centrum", sÀger hon.
Fakta: Khaddijatou ”Khaddi” Sagnia

Född: den 20 april 1994 i Helsingborg, uppvuxen i HjÀllbo i Göteborg.

Bor: Göteborg.

Klubb: Ullevi FK.

Gren: LĂ€ngdhopp.

PersonbÀsta: 6,92 meter bÄde inomhus och utomhus.

Meriter i urval, lÀngd: 7:a pÄ VM 2015, 6:a pÄ inne-VM 2018, 6:a pÄ EM 2016 och 7:a 2018. Guld i tresteg pÄ ungdoms-OS 2010, flera SM-guld ibland annat lÀngd, 100 meter och tresteg.

Aktuell: Som huvudperson i barnboken ”Vilket hopp, Khaddi” och som medaljhopp i kommande inomhus-EM i Torun i Polen (5—7 mars).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!