VM i Eugene blir 31-åringens första VM sedan 2017 och distansen som sydafrikanskan gör VM-comeback i, i natt, är alltså 5 000 meter.
– Hon har all rätt att vara här, säger Internationella friidrottsförbundets (WA) ordförande Sebastian Coe.
Semenya har ända sedan hon slog igenom 2009, då hon tog VM-guld på 800 meter i Berlin, slagits för sin rätt att få tävla som kvinna. Det var efter genombrottet, som 18-åring, som friidrottsvärlden krävde at den snabbfotade och muskulösa Semenya skulle genomgå könstester.
Vägrat medicinera
Könstesterna visade att den nu 31-åriga löparen är hyperandrogyn, det vill säga har för höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.
2018 beslutade WA att friidrottande kvinnor med för höga testosteronvärden måste sänka nivåerna för att få tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter). WA anser att hyperandrogyna annars får en alldeles för stor fördel på medeldistanser.
Semenya har de senaste åren vägrat att medicinera och har därför inte sprungit något 800-meterslopp i internationell konkurrens sedan 2019, vilket gjorde att hon missade både VM 2019 och OS 2021.
Semenya har fört sin kamp i domstol, och har förlorat två gånger – i idrottens skiljedomstol Cas och i en schweizisk domstol. Hon har överklagat en tredje gång, nu till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Men nu väntar således VM-comeback för Semenya. På hennes senaste VM, 2017, blev det guld på 800 meter och brons på 1 500 meter.
– Om hon väljer att tävla på distanser utan restriktioner får hon samma behandling och samma möjligheter som alla andra utövare som är här, säger Coe.
Vidare berättar Coe att han aldrig skulle utesluta Semenya eller andra utövare i samma situation från friidrotten, utan att villkoren ska vara samma för alla.
– Jag har inte det här jobbet för att hindra folk från att tävla, avslutar Coe.