Semenya utslagen i VM-comeback

Caster Semenya gjorde mästerskapscomeback på 5 000 meter under friidrotts-VM i Eugene. Sydafrikanskan sprang på tiden 15.46,12. Det räckte dock bara till en 13:e plats i hennes semifinal och hon slogs ut.

Caster Semenya slogs ut i semifinal.

Caster Semenya slogs ut i semifinal.

Foto: Ashley Landis/AP/TT

Friidrott2022-07-21 09:05

– Det var varmt, kunde inte hänga med i tempo, jag försökte hänga med så mycket jag kunde. Men du vet, det är en del av spelet, säger Semenya till World Athletics.

De fem bästa i varje heat, samt de fem snabbaste tiderna utöver detta, tog sig till final.

Semenya har inte deltagit i VM sedan 2017.

Sydafrikanskan har tidigare vunnit både OS- och VM-guld på 800 meter och har kämpat för att fortsätta delta på favoritdistansen. För några år sedan stoppade det internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) henne från att tävla på distansen för att hon är hyperandrogyn, har höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

WA tvingade henne att medicinera sina, enligt förbundet, för höga testosteronnivåer men Semenya sade sig ha mått dåligt av medicinerna och det hela slutade i en rättsprocess kring stjärnans rätt att tävla på 800 meter.

Efter en långvarig process förlorade Semenya till slut i målet alla instanser. Därför har hon valt att satsa på 5 000 meter som inte har samma krav på testosteronnivåer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!