Ända sedan sydafrikanskan slog igenom 2009, då hon tog VM-guld på 800 meter i Berlin, har hon slagits för sin rätt att få tävla som kvinna. Det var efter genombrottet, som 18-åring, som friidrottsvärlden krävde att den snabbfotade och muskulösa Semenya skulle genomgå könstester.
I en intervju med HBO Real Sports, som nyhetsbyrån AP tagit del av, berättar Semenya att friidrottsledare sannolikt trodde att hon hade penis.
– Jag sade till dem att jag är kvinna, och vill ni se att jag är en kvinna så kan jag visa er min vagina, okej? säger Semenya i dokumentären.
"Som hugga dig med kniv"
Könstesterna visade att den nu 31-åriga löparen är hyperandrogyn, det vill säga har för höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.
Internationella friidrottsförbundet (WA) tvingade henne att medicinera för att få ner testosteronnivåerna för att hon skulle få tävla vidare som kvinna. Men hon mådde inte bra av medicinerna som troligen var p-piller eller något liknande.
– De gjorde mig sjuk, jag gick upp i vikt och fick panikångestattacker. Jag trodde att jag skulle få en hjärtattack. Det var som att hugga sig med kniv varje dag. Men jag hade inget val, säger hon.
– Jag var 18 år, jag ville springa. Jag ville ta mig till OS, det var det enda som betydde något. Jag var tvungen att få det att fungera.
Två OS-guld
Semenya uppfyllde sin dröm, två gånger om. Hon tog två OS-guld på 800 meter, i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016.
Medicinska experter har kallat tvångsmedicineringen som Semenya tvingades genomgå för oetisk. Men WA:s advokat Jonathan Taylor försvarar medicineringen i en intervju med HBO Real Sports och säger att ledande experter föreskriver medicinering för kvinnliga aktiva med för höga testosteronvärden.
– Jonathan måste skära av sig tungan och kasta bort den, säger Semenya. Om han vill förstå hur de (medicinerna) har torterat mig kan han själv ta de medicinerna. Då kommer han att förstå.
Siktar mot VM
2018 beslutade WA att friidrottande kvinnor med för höga testosteronvärden måste sänka nivåerna för att få tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter). WA anser att hyperandrogyna annars får en alldeles för stor fördel på medeldistanser. Semenya har de senaste åren vägrat att medicinera och har därför inte sprungit något 800-meterslopp i internationell konkurrens sedan 2019. Hon missade både VM 2019 och OS 2021.
Hon har i alla fall fortsatt att springa, men nu längre distanser. I mars kapade hon sitt personliga rekord på 3 000 meter med nästan tio sekunder. Hon sade då att hon siktar på att kvala in till VM i Eugene i USA i sommar.
– Jag är nära. Det händer om det händer, sade Semenya till reportrar, enligt nyhetsbyrån AFP.
Semenya har även fört sin kamp i domstol, och har förlorat två gånger – i idrottens skiljedomstol Cas och i en schweizisk domstol. Hon har överklagat en tredje gång, nu till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.