Silver-Montler: "Blivit en försökskanin"

Irriterad och utanför pallen inför sjätte och sista. Då svarade Thobias Montler med ett jättehopp – och tog VM-silver. –Helt otroligt, men det känns lite som att jag blivit en försökskanin, säger han.

Sveriges Thobias Montler i final i längd under inne-VM i friidrott i Belgrad.

Sveriges Thobias Montler i final i längd under inne-VM i friidrott i Belgrad.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-03-18 20:48

Fyra övertramp och femte plats inför det sjätte och sista hoppet.

Då drog Thobias Montler till med ett jättehopp i sista: 8,38 – ett hopp som räckte till silvermedalj på inomhus-VM i Belgrad.

8,38 innebar att Montler putsade till sitt eget svenska inomhusrekord.

– Det var helt otroligt, det var lite svårhoppat, det ska jag vara ärlig och säga – men inför sista var det bara att gå fullt ut, till slut satt det, säger han.

"Irritation"

Såväl Montler som guldmedaljören, greken Miltiadis Tentoglou (8,55, nytt världsårsbästa) blev i finalen rödflaggade för hopp som duon menade borde godkänts.

– Det känns lite som att jag blivit en försökskanin för alla de här nya tekniska utrustningarna. Det är alltid jag som ska testa gränserna för det. Det blev lite irritation, som jag sedan lyckades vända till något positivt, säger Montler och fortsätter:

– Det roliga var att det var samma domare i Berlin (EM utomhus), som höll på att bråka med mig lite där. Hon skrattade när hon såg mig och jag skrattade när jag såg henne. Det (att skratta) kunde vi inte göra sist.

"Verkligen superglad"

Tränare Yannick Tregaro:

– Man ska bedöma precis när man träffar på plankan, inte när man lämnar. Då skulle ettan och trean (hopp ett och tre) vara godkända, säger han.

Montler missade pallen precis på Tokyo-OS – då han hade övertramp med någon ynka centimeter, men den här gången stämde det till slut.

– Jag är verkligen superglad, avslutar Montler.

Bronset gick till amerikanen Marquis Dendy, 8,27.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!