Under OS i Tokyo blev svenske löparen Kalle Berglund näst sist i sitt kvalheat på 1 500 meter – distansen han är svensk rekordinnehavare på. Efteråt förklarade han att han troligtvis varit övertränad och att han också mått psykiskt dåligt en tid. Prestationsångesten som hemsökte honom då blev under hösten värre, berättade Berglund i podcasten Sporthuset i torsdags.
Till sist kraschade han totalt – och han kände sig under den här perioden inte stöttad av vare sig landslags- eller OS-organisationen. Hjälpen fick han av sin klubb och sin sponsor.
– Jag har haft noll kontakt med SOK efter OS. Noll kontakt. Och samma sak med förbundet. Ingenting om hur går det, behöver du hjälp, behöver du någon stöttning eller vad som helst, säger han i podden.
"Valde egen rådgivare"
SOK, som har ett resursteam som de aktiva ska kunna dra nytta av, delar inte Berglunds bild av att han inte erbjudits stöd under hösten.
"Vi på SOK har varit i kontakt med både friidrottens förbundskapten och Kalles tränare efter OS. Kalle var inbjuden att delta på läger på Playitas där vi just nu utvärderar OS, men han valde att inte delta", skriver sportchefen i SOK, Thomas Engdahl, i ett sms till TT.
SOK vill samtidigt inte motsätta sig Berglunds upplevelse av att inte ha fått tillräckligt stöd i sin psykiska hälsa. Kommitténs uppfattning var dock att löparen valt att ta hjälp på annat håll.
"Vi har prestationspsykologer i vårt resursteam som många friidrottare använder, men Kalle har valt att jobba med en egen rådgivare", fortsätter Engdahl.
Kan ha fallit mellan stolarna
Från friidrottsförbundets håll menar man också att man försökt stötta Berglund på olika sätt. Generalsekreterare Stefan Olsson pratade med löparen kort efter att podden publicerats.
– Min uppfattning är att många elitaktiva har fått ett bra stöd i de här bitarna, vi har varit noga med det och står inte på hälarna utan den biten finns med. Men det verkar inte ha räckt hela vägen fram i det här fallet, säger han till TT.
TT: När det kommer till psykisk ohälsa kan det ju vara svårt att be om hjälp?
– Vi behöver titta på varför det blev som det blev. Det finns många involverade kring en aktiv, där förbundet är en part bland klubbar, tränare, SOK och managers med flera. Det är säkert jättesvårt för alla inblandade att förstå, speciellt när något började, säger han och fortsätter sedan:
– Vi behöver få större förståelse för det så så att vi inte bara reagerar utan också agerar.
TT: Med så många involverade, kan det ha blivit så att Berglund fallit mellan stolarna?
– Det är det vi måste undersöka. Vi börjar få en bild av att det är så, men att samtala om det för att lära sig är vägen framåt.
Olsson och Berglund beslutade under sitt samtal att mötas under december för att i konstruktiv anda reda ut vad man kan göra annorlunda i framtiden.