I podcasten Sporthuset förra året berättade Kalle Berglund om hur prestationsångesten inför OS i Tokyo 2021 gjorde att han mådde väldigt dåligt. Berglund kunde vakna mitt i natten med tryck över bröstet, svårigheter att andas och illamående.
Han skriver på Instagram att han tog 2022 som ett återhämtningsår för att fokusera på sin psykiska hälsa och att han därför inte tog ut något ekonomiskt stöd från SOK, Sveriges olympiska kommitté.
Nu är han en av dem som har blivit utan stöd från SOK:s Topp och talang-program, som är ett skräddarsytt stöd för aktiva i de olympiska idrotterna.
"Så att bli av med mitt stöd efter den här säsongen gör mig ledsen och besviken, jag trodde att vi hade kommit längre än så. Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem som drabbar människor i alla slag. Även elitidrottare", skriver han.
"Bett om ursäkt"
Berglund riktar bland annat kritik mot bristande kommunikation från SOK:s sida där han fick ta del av informationen via en artikel på nätet.
Enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo blev det en miss.
– Vår sportchef och friidrottsförbundets representant gick för ganska längesedan igenom aktiva friidrottare och fördelade ansvaret för vilka man skulle ge positiv eller negativ information till. Den information som skulle getts till Kalle hamnade på friidrottsförbundets representant, det blev ett misstag och det har de bett honom om ursäkt för, säger han.
I kommentarerna på Berglunds inlägg har både aktiva och tidigare friidrottare stämt in i kritiken och menat att kommunikationen från SOK:s håll kan vara bristfällig.
– Jag håller inte med om att vi ska vara särskilt dåliga på att jobba med kommunikation, däremot håller jag självklart med om att vi har gjort misstag och att kommunikationsområdet inte alltid är perfekt, säger Reinebo.
Berglund antyder också att han tänker att beslutet om fortsatt stöd hade varit annorlunda om han inte hade tagit ett återhämtningsår.
"För ärligt talat om jag hade struntat i min mentala återhämtning och fokuserat fullt ut på träning och sprungit ok, så tänker jag att beslutet hade varit annorlunda", skriver han.
Reinebo menar att så inte är fallet. Han säger att när bedömningen har gjorts om att utelämna Berglund från Topp och talang-programmet har det gjorts utifrån flera aspekter, bland annat kapacitet och resultat.
Kalle Berglund, som blev VM-nia på 1 500 meter 2019, hade varit en del av programmet i tre års tid.
– Vi tittar på beaktande av hela perioden och i Kalles fall en treårsperiod och då faller vårt beslut på att han inte får plats framöver i programmet, säger Reinebo.
Har tagit kontakt
TT: Har ni varit i kontakt med Kalle sedan i går (onsdags)?
– Nu när det här hände så tog vi en kontakt med Kalle och hans tränare efter att han uppmärksammade detta, säger Reinebo.
– Kalle skulle ha fått information om programmet för ett bra tag sedan. Han fick inte det. Då måste man dels förklara varför det blev så och det andra är varför han inte är kvar i programmet.