Ståhl efter SM-guldet: "Ös på nu tjejer"

Svensk fotbollskross i Nya Zeeland och Sarah Sjöströms simframgångar i Japan. Det motiverade diskuskastaren Daniel Ståhl när han tog SM-guld i Söderhamn med beskedliga 67,61. –Deras insatser inspirerar mig oroligt mycket, säger Ståhl.

"Hon är den största legendaren inom kvinnlig idrott", säger Daniel Ståhl om Sarah Sjöströms VM-insats efter att han tagit SM-guld i diskus på 67.61.

"Hon är den största legendaren inom kvinnlig idrott", säger Daniel Ståhl om Sarah Sjöströms VM-insats efter att han tagit SM-guld i diskus på 67.61.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Friidrott2023-07-29 17:17

Daniel Ståhl går nu in i slutfasen i förberedelserna inför VM i Budapest. Ett led i förberedelserna var SM i Söderhamn.

Perfekt uppladdning

Inför tävlingen i SM fick Ståhl en perfekt uppladdning: en VM-seger med 5–0 för de svenska fotbollsdamerna och Sarah Sjöströms VM-guld och världsrekord.

– Jag såg fotbollsdamernas 4–­0 och 5–­0-mål, sedan var jag tvungen att skynda hit och pricka av mig innan finalen, säger Daniel Ståhl och fortsätter:

– De inspirerar mig otroligt mycket. Damfotbollslaget på VM och Sarah Sjöström, och många andra kvinnliga idrottare i Sverige, är otroligt duktiga. Hur många guld och världsrekord har inte Sarah Sjöström. Hon är den största legendaren inom kvinnlig idrott.

Ståhl passade även på att skicka en hälsning till VM-damerna och Sjöström:

– Ös på nu tjejer i Nya Zeeland. Det är bara att damma på. Ni vet vad ni ska göra. Och till Sarah (Sjöström) vill jag säga: Det är bara att simma på nu.

Sämre förhållanden

Diskustävlingen i Söderhamn avgjordes i stark medvind, vilket var till en stor nackdel för diskuskastarna. Därför blev det inget toppresultat av Daniel Ståhl vars segerkast landande på 67,61. Men den olympiska mästaren är lugn.

– Det kändes stabilt med kontinuerlig kastning mellan 66 och 67 meter. Men jag kastade mycket med överkroppen och hade inte riktigt benen med mig, säger Ståhl, som var på märkbart gott humör efter tävlingen.

Daniels glädje

Han berättar att det är glädjen och hans avslappnade attityd till sporten som har bidragit till sommarens fina resultat.

– Jag har inte mycket krav på mig själv. Jag går in och njuter av diskuskastandet och har kul.

TT: Är det roligare att vara diskuskastare nu än tidigare år?

– Ja, de är det. Nu har jag ingen press eller krav att jag måste vinna någonting. Jag har blivit OS- och världsmästare. Jag behöver inte bli det igen om jag inte vill det, men jag försöker. Nu har jag mer inställningen att gå in, reta de andra och ha skoj, svarar Ståhl.

Nu väntar två tävlingar innan VM – i Malmö och i Helsingborg. Samtidigt går han in i en fas som innehåller arbete med de sista tekniska finslipningarna.

– Det är bara att ploga på och träna vidare som vanligt. Det gäller att behålla kontinuiteten, menar Ståhl.

TT: Är dina konkurrenter mer nervösa än du inför VM?

– Det är de säkert. Jag har varit med i många mästerskap genom åren och har erfarenhet, menar Daniel Ståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om