Ståhl vann i Åbo – men nådde inte 70 meter

Daniel Ståhl vann för andra kvällen i rad. 69,23 räckte till en klar diskusseger i Paavo Nurmi Games i Åbo.

Daniel Ståhl vann Paavo Nurmi Games i Åbo.

Daniel Ståhl vann Paavo Nurmi Games i Åbo.

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/TT

Friidrott2020-08-11 20:10

Efter världsårsbästat 71,37 i GP-galan i Sollentuna på måndagskvällen kastade sig Ståhl iväg till Arlanda för att dagen därpå tävla igen, i sin mammas finländska hemstad Åbo. Där visade 27-åringen att insatsen på Sollentunavallen inte var någon tillfällighet.

Ståhl nådde visserligen inte över 70 meter men vann ändå klart, före litauern Andrius Gudzius på 66,39. Finland har lättat rejält på publikrestriktionerna under coronapandemin och en Daniel Ståhl på showhumör bjöd de relativt välfyllda läktarna på lite luftgitarr efter att det femte kastet mätts till 70,20. Men kastet underkändes i efterhand.

Efter GP-segern menade Ståhl att han är på väg att hitta tekniken, även om kastningen inte riktigt är lika jämn och stabil som i fjol då han vann VM-guld. En analys som visade sig stämma ganska bra i tävlingen i Åbo. Ståhl inledde svajigt med två misslyckade försök, och efter att ha snuvats på 70-meterskastet stannade han tävlingen med endast ett godkänt kast – segerkastet på 69,23 i det tredje försöket.

– 69 meter är riktigt bra i sådana här förhållanden, säger Ståhl till finländska Yle.

Han njöt av att tävla i Åbo.

– Det är jättekul. Det är ju hemmaplan också, inte bara Stockholm. Det är fantastiskt att det fanns publik på läktaren också.

Tyngre gick det för Simon Pettersson, som stannade på 63,13 och slutade femma i det sju man starka startfältet. En femteplats blev det också för Åbogalans tredje svensk, Kim Amb, i herrarnas spjuttävling. Amb fick nöja sig med 81,38, medan tyske Johannes Vetter vann på nya världsårsbästat 91,49.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!