Stjärnan ångrar sin del i ryska dopningshärvan

Höjdhoppsstjärnan Danil Lysenko erkänner sin del i dopningshärvan som fick honom avstängd i fyra år. Men han anser att det största ansvaret ligger på ryska friidrottsförbundet. –Jag gjorde som de sade, säger han.

Danil Lysenko. Arkivbild.

Danil Lysenko. Arkivbild.

Foto: Matt Dunham/AP/TT

Friidrott2021-11-09 16:25

Danil Lysenko tog silver i VM i London 2017, men bara året efter stängdes han av efter att ha brustit i sin vistelserapportering flera gånger under ett år.

Krisen fördjupades ytterligare när det visade sig att högt uppsatta ledare inom friidrottsförbundet försökt hindra utredningen genom att förfalska dokument och komma med påhittade förklaringar.

Det slutade med att Dmitrij Sjljachtin, tidigare ordförande i förbundet, och fyra andra före detta tjänstemän tilldelades avstängningar av friidrottens antidopningsorganisation Athletics integrity unit (AIU).

– Jag lyssnade på höjdarna i förbundet och gjorde som de sade. De skulle hjälpa mig, säger Lysenko.

24-åringen säger att han var slarvig med vistelserapporteringen men att han aldrig försökt att dölja användandet av förbjudna substanser.

Han ångrar att han gick med på friidrottsförbundets plan för att hjälpa honom.

– Jag hade kunnat säga nej men jag gjorde det inte.

Sjljachtin slår ifrån sig Lysenkos anklagelser.

"Låt det förbli på hans samvete för resten av hans liv. Ända tills graven", skriver han i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Trots att karriären är lagd på is just nu har Lysenko siktet inställt på en comeback. Då vill han delta i OS – och slå Javier Sotomayors världsrekord på 2,45.

– Jag vet att jag behöver jobba mycket med min teknik. Jag är inte i den form jag varit i, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!