Stjärnduell väntar: "Han är mannen att slå"

När Christian Coleman var avstängd för dopningsbrott passade Lamont Marcell Jacobs på att ta ett sensationellt OS-guld på 100 meter. I inomhus-VM i Belgrad möts de i en stjärnduell på 60 meter. –Det är lite formel 1-känsla. När startskottet går så det kommer säkert att bli jäkligt tufft, säger Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Christian Coleman är en av favoriterna på 60 meter. Arkivbild.

Christian Coleman är en av favoriterna på 60 meter. Arkivbild.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Friidrott2022-03-19 06:00

100 meter är alltid en av höjdpunkterna under ett friidrottsmästerskap. Under inomhussäsongen är sträckan visserligen kortare men stjärnorna är fortfarande lika stora.

Efter att ha varit avstängd i 18-månader för att ha brustit i sin vistelserapportering, och därmed blivit utestängd från OS i somras, är amerikanen Christian Coleman tillbaka i ett stort mästerskap.

Hans huvudkonkurrent spås bli italienaren Lamont Marcell Jacobs, som skrällde och tog OS-guldet i Tokyo.

– För att friidrotten ska fortsätta att vara relevant och intressant så är det viktigt med sådant här. Att det är två som fajtas om det, då blir det en extra tändning, säger Kajsa Bergqvist.

"Blir ett avståndstagande"

Att Christian Colemans julklappsinhandling fick honom avstängd, hans egen förklaring till varför han inte befann sig där han skulle när dopningskontrollen skulle utföras, är något som fått mycket fokus under det senaste året.

– En plump i protokollet har du med dig resten av livet. Om du googlar på någons namn är det alltid med, säger Bergqvist.

Men hon menar att det är skillnad på att brista i vistelserapportering och att ertappas med förbjudna substanser i blodet.

– Då kan man känna från både andra deltagare och runt omkring att det blir ett avståndstagande mot den personen som varit avstängd och kommit tillbaka från en sådan grov förseelse, säger hon.

Ett exempel är Colemans landsman, Justin Gatlin, som fick utstå idel burop efter att ha kommit tillbaka från en fyra år lång avstängning för dopning.

Coleman mannen att slå

Efter OS-guldet i Tokyo har Jacobs snabbt blivit en av sportens stora namn och han är nu den andra olympiske mästaren någonsin att springa 60 meter på VM, efter Maurice Greene.

Men att han skulle vara favorit håller han inte med om, världstrean i år riktar hellre strålkastarljuset mot världsrekordhållaren Coleman.

– Christian Coleman är mannen att slå. Jag kommer att försöka hålla mig så nära som möjligt och förhoppningsvis fälla ner huvudet lite före honom, säger Jacobs till den internationella olympiska kommittén.

Viktigt med en europé

Att det är en europé som blandar sig i den tidigare USA- och Jamaica-dominerade sprinten är något som Kajsa Bergqvist tror är bra för friidrotten.

– Det betyder jättemycket. De största tävlingarna och de flesta tävlingarna är fortfarande i Europa för friidrotten, säger hon och fortsätter.

– Att vi har europeiska superstjärnor är jätteviktigt för friidrotten i stort och i Europa, att vi har starka namn som kan vara med och konkurrera. 100 meter har alltid extra fokus och att vi har en europé med där är bra.

Lamont Marcell Jacobs tog OS-guld i Tokyo.
Lamont Marcell Jacobs tog OS-guld i Tokyo.
Fakta: Årsbästalistan på 60 meter

1. Terrence Jones*, Bahamas, 6,45

2. Christian Coleman, USA, 6,45

3. Michah Williams*, USA, 6,48

4. Marvin Bracy, USA, 6,48

5. Lamont Marcell Jacobs, Italien, 6,49

Källa: World Athletics.


Fakta: Christian Coleman

Ålder: 26

Årsbästa 60 meter: 6,45

Personligt rekord 60 meter: 6,34 (världsrekord)

Främsta meriter: 2 VM-guld på 100 meter, 1 VM-guld på 60 meter, 2 VM-silver på 100 meter, världsrekord på 60 meter.


Fakta: Lamont Marcell Jacobs

Ålder: 27

Säsongsbästa 60 meter: 6,49

Personbästa 60 meter: 6,47

Främsta meriter: 2 OS-guld (100 meter och stafett), 1 EM-guld på 60 meter, Europarekord på 100 meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!