Svensk protest hjälpte inte – Sagnia slutade nia

Den svenska protesten hjälpte inte. Det blev bara tre längdhopp för Khaddi Sagnia, med 6,67 som bäst, och en niondeplats i OS-finalen. –De dömde som de dömde och jag får väl lita på det, säger hon.

Khaddi Sagnia i längdfinalen.

Khaddi Sagnia i längdfinalen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Friidrott2021-08-03 04:43

Australiskan Brooke Strattons tredje hopp tog henne upp till sjundeplatsen och petade ner Khaddi Sagnia till nionde.

Sverige lämnade in en protest om misstänkt övertramp, men efter ytterligare videogranskningar kvarstod hoppet som godkänt.

Det innebar att Stratton fick hoppa vidare i finalen – och att Khaddi Sagnia var klar för dagen.

– Jag fick reda på det i efterhand, jag hade ju fokus på mitt. När jag såg att jag var på nionde plats tänkte jag väl inte på att jag kanske skulle få hoppa tre hopp till, säger Khaddi Sagnia.

"Ser ut som övertramp"

Hon försöker vara diplomatisk när hon får se en mobilbild av Strattons plankträff. Men de 0,3 centimeter som australiskan hade till godo enligt den officiella statistiken såg misstänkta ut, medger Khaddi Sagnia.

– Ja… det ser ju ut som ett övertramp. Men vad ska man göra, man får bara gå på det som de säger.

Khaddi Sagnia inledde året med starka insatser i både längd och sprint och tog senare brons på inne-EM. Under våren tvingades hon dock till en meniskoperation, som störde uppladdningen inför utomhussäsongen.

Ändå behövde hon i kvalet i söndags bara ett enda hopp när hon fick till 6,76 meter i första försöket och gick till final.

Tyskt guld

I finalen var nivån dock ett snäpp högre än så. Tyskan Malaika Mihambo tog OS-guld med ett hopp på 7,00 meter, tre centimeter före amerikanskan Brittney Reese och bronsmedaljören Ese Brume från Nigeria.

Brooke Stratton? Hon stannade på tredjehoppet, 6,83, som bäst och behöll sjundeplatsen.

Finalen började rätt blygsamt för Khaddi Sagnia, som hoppade 6,58 i första omgången och 6,67 i andra. I tredje hoppet hade svenskan behövt öka till minst 6,80, men landade på nytt på 6,58 och hade därmed hoppat färdigt.

– Jag kände ändå att jag har längderna i mig. Men samtidigt är det här väl resultatet av att jag inte har haft en full förberedelse, säger Khaddi Sagnia.

– Men jag tog mig till final och slog ut många, det visar ändå att får jag uppladdningen som jag behöver och får jag tävla, då kommer det att ryka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!