Marathongruppen anordnar tre stora lopp på kort tid.
Det börjar med Tjejmilen den 4 september och följs av Stockholm Halvmarathon den 11 september, samma dag som Göteborgsvarvet var planerat att avgöras. En månad senare ska Stockholm Marathon anordnas.
Göteborgsvarvet hade omkring 35 000 deltagare anmälda – en stor skillnad från Marathongruppens tre stora lopp. Tjejmilen har runt 8 000 anmälda, Stockholm Halvmarathon har 6 500 och Stockholm Marathon runt 11 000 i dagsläget.
– Det är en stor sak som skiljer oss åt. Vi är inte alls på de numerären i år. Genom att dra ut starttiderna och anpassa start- och målområden har vi en plan för att arrangera under de restriktioner som ligger. Och det har vi diskuterat ganska länge med polisen och staden som ger oss tillstånd, säger David Fridell.
Gör om banan
– För Tjejmilen gäller mindre startgrupper som startar varje halvtimme. På halvmaran kommer vi att flytta banan, vi kör två varv runt Södermalm i stället för en citybana och det blir start på Skeppsbron som har stora ytor. Även där släpper vi igenom folk varje halvtimme.
När det kommer till Stockholm Marathon ska deltagarna senast den 21 september få veta exakt hur det ska se ut.
TT: Finns det någon risk att loppen kan komma att ställas in helt?
– Jag kan inte se det. Att restriktionerna inte släpps upp lika snabbt som vi hoppats är en sak. Skulle de strypas ytterligare har vi problem, men inget utifrån de dialoger vi har haft tyder på det, säger Fridell.
Lidingöloppet: "Känns tryggt"
Lidingöloppet har gjort om sitt upplägg med anledning av pandemin och anordnar det klassiska evenemanget i form av en "Lidingöloppsvecka" från den 24 september till den 3 oktober.
– Det har väl varit den absolut största förändringen. Det innebär att deltagarna sprids ut över flera dagar, det blir betydligt färre deltagare på plats per dag och betydligt mindre tryck på bussar och tunnelbana. Det är också bara 250 stycken i varje startgrupp och det är betydligt färre som har anmält sig i år vilket gör att vi inte ser några problem kring att hålla det under de restriktioner som råder, säger Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén.
Runt 15 000 är anmälda spritt över hela veckan och det finns en stor trygghet i att evenemanget ska kunna genomföras som planerat.
– Vi tänker som så att vi kör som att det är 100 procent definitivt och är det inte det får vi säga något annat. Jag tror att alla lopp har en plan A, B och C och vi är på vår huvudplan. Blir det något mer med pandemin får vi tänka om men det känns väldigt tryggt, säger Gyldén.