Tsegay vann snabbaste SM-maran

SM i maraton avgjordes med sex varv runt Djurgården. Snabbast i mål? Samuel Tsegay – som sprang på den bästa tiden på 25 år.

SM-vinnaren Samuel Tsegay, Hälle IF.

Friidrott2020-09-05 12:50

Eftersom Stockholm Marathon ställts in fick SM på den drygt 4,2 mil långa maratonsträckan arrangeras på annat sätt. Det blev genom ett sexvarvslopp på Djurgården i Stockholm dit 39 män och 23 kvinnor anmält sig.

Det var ett historiskt starkt startfält i SM-sammanhang vilket också gav den snabbaste SM-tiden på 25 år.

Samuel Tsegay vann på tiden 2.14.41. Han drog upp tempot på det fjärde varvet vilket gjorde att de övriga favoriterna Mustafa Mohamed, Adhanom Abraha och Samuel Russom fick släppa. Mohamed och Abraha bröt sedan loppet.

Maratondebutanten Samuel Russom, som vann SM i halvmaraton, tog andraplatsen, 1,5 minut efter Tsegay, och drygt två minuter före Archie Casteel, också han debutant i maraton.

På damsidan tog Carolina Wikström hem sitt första SM-guld i karriären. Hon sprang in i mål på 2.33.59, endast tio sekunder från hennes personbästa.

– Hade ingen tanke på att sätta en bra tid i dag, utan det handlade bara om en bra placering. För mig fick det gärna gå långsamt. När Mikaela sedan fick magproblem såg jag min chans att sticka så då gjorde jag det. Det känns helt fantastiskt, säger segraren till Svenska friidrottsförbundets hemsida.

Mikaela Larsson blev tvåa, trots magproblem, och Louise Wilker knep bronset.