Världsmästaren gör comeback efter avstängningen

Regerande världsmästaren på 100 meter Christian Coleman, 25, är snart tillbaka efter avstängningen. Amerikanen planerar att göra tävlingscomeback i New York i januari – med sikte på VM i juli.

Christian Coleman efter guldet på 100 meter under VM i Doha 2019. Arkivbild.

Christian Coleman efter guldet på 100 meter under VM i Doha 2019. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Friidrott2021-12-17 11:11

Christian Coleman har avtjänat en 18 månaders lång avstängning för att ha brustit i sin vistelserapportering gällande dopingkontroller.

Millrose Games, som börjar den 29 januari, blir Colemans första tävling sedan februari 2020.

– Jag tror att det kommer att vara känslosamt att ge sig ut och äntligen få visa vad jag kan igen, säger Coleman, som är världsrekordhållare på 60 meter inomhus.

Sprintern stängdes av i oktober 2020, först i två år, sedan kortades avstängningen till 18 månader av idrottens skiljedomstol Cas.

I alla idrotter världen över behöver ett begränsat antal elitidrottsutövare vara tillgängliga för oförutsedda dopingkontroller, under och efter tävlingssäsong. Varje specialidrottsförbund och land bestämmer vilka utövare det gäller.

Christian Coleman har tre gånger missat sådana tester. Själv skyllde Coleman en av sina missar på att han var ute och köpte julklappar.

Avstängningen ledde till att han missade sommarens OS i Tokyo.

Coleman har aldrig testat positivt för doping.

– Jag tror det handlar om att jag måste ta mer ansvar. Sådana är reglerna och jag måste följa dem bättre, säger Christian Coleman.

Coleman är regerande mästare på 100 meter från Doha 2019 då han vann guld på tiden 9,76 sekunder. Nu förbereder han sig för friidrotts-VM som avgörs hemma i USA i Eugene i juli.

– Det optimala målet är att vara redo tills dess, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!