Världsmästaren stängs av – missar OS

Bahrains löparstjärnan Salwa Eid Naser stängs av i två år för dopningsbrott, meddelar Idrottens skiljedomstol (Cas) – därmed missar hon OS i Tokyo.

Salwa Eid Naser stängs av i två år. Arkivbild.

Salwa Eid Naser stängs av i två år. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2021-06-30 18:54

Den regerande världsmästaren på 400 meter ska ha brustit i sin vistelserapportering vid ett flertal tillfällen under 2019.

I oktober 2020 friades Eid Naser av friidrottens antidopningsorganisation Athletics Integrity Unit (AIU) – men beslutet överklagades till Cas av både Internationella antidopningsbyrån (Wada) samt det Internationella friidrottsförbundet (World Athletics).

Nu har Cas beslutat att gå på deras linje.

23-åringen vann VM i Doha 2019 när hon gick i mål på den tredje snabbaste tiden genom tiderna.

Fakta: Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!