Världsrekord av Ingebrigtsen

Jacob Ingebrigtsen inledde sin inomhussäsong med att sätta världsrekord på 1 500 meter. Inför stor publik i franska Liévin kunde norrmannen spurta ifrån allt motstånd på nya rekordet 3.30,60. Andreas Almgren sänkte i samma tävling sitt eget svenska rekord på 3 000 meter med sex sekunder.

Jakob Ingebrigtsen. Arkivbild.

Jakob Ingebrigtsen. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Friidrott2022-02-17 22:01

Den 21-årige norrmannen verkar inte gå att stoppa. Efter OS-guldet i somras väntar nu ett 2022 med VM både inomhus och utomhus samt ett EM i sommar.

En bättre start på året kan man knappast tänka sig. I sin första tävling slog norrmannen till med 3.30,60 drygt fyra tiondelar snabbare än någon annan sprungit inomhus.

Inför loppets slutvarv var det just den gamle rekordinnehavaren, etiopiern Samuel Tefera, och Ingebrigtsen som gjorde upp om segern. Men på det sista varvet var det inget snack. Ingebrigtsen lämnade både Tefera och hans gamla rekord i backspegeln och spurtade in som överlägsen segrare.

Efter loppet hyllade han banorna.

– Det är fantastiskt att vara tillbaka, det är alltid en snabb arena och en bra tävling, och den här gången inför en fin publik, säger Ingebrigtsen i SVT:s sändning.

– Jag ville avsluta fort, det är roligare för publiken, och för mig, att öka takten på slutet.

Nästa världsrekord att slå är Hicham El Gerroujs utomhusrekord på 3.26,00.

Andreas Almgren slog även han rekord, dock i en lite mindre skala och på 3 000 meter. Efter att ha sprungit in som femma i ett stjärnspäckat fält kunde Almgren konstatera att han putsat sitt eget svenska rekord med sex sekunder.

Det nya inomhusrekordet lyder 7.34,31.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!