Värmen oroar inte Montler: "Är najs"

Knä, hälsena och baksida lår. Thobias Montlers säsong har kantats av skador – och nu ska han tävla i värmeböljan i Budapest. –Vi har snackat om att ha med sig en kylhandduk, säger han inför dagens längdkval på friidrotts-VM.

Thobias Montler.

Thobias Montler.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2023-08-23 05:30

Hettan i Ungerns huvudstad tvingade arrangören att se över tävlingsschemat.

Med hänvisning till de "extrema väderförhållandena" meddelades att damernas försök på 5 000 meter under förmiddagen flyttas till i kväll.

I övrigt behölls det ordinarie schemat, vilket innebär att svenska längdstjärnan Thobias Montler kvalhoppar i värmen på Nemzeti Atlétikai Központ.

Men det bekymrar inte 27-åringen.

Hanterar värmen

– Jag tycker att det är najs att tävla i värme. Jag tror att det var viktigt att jag fick tiden i Spanien, förlägret som vi kommer ifrån, säger han.

– Jag säger inte att jag inte tycker att det är varmt, för det är otroligt varmt. Men jag tror att jag hanterar det bättre.

TT: Vad har du för knep för att hålla dig sval?

– Inga knep. Vi har snackat om att ha med sig en kylhandduk men jag vill inte springa runt med en massa grejer där, som kylväst och så. Jag ska fokusera på hoppningen och göra det så bra som möjligt.

Där, kring hoppningen, finns dock en hel del saker som Thobias Montler tänker på.

Skadekänningen i ena baksida lår, som han fick för två och en halv vecka sedan, har han visserligen hanterat och släppt.

Knä och hälsena

Däremot har han fortfarande problem med ena knäet och ena hälsenan.

– Det har varit en säsong som kantats av skador och skit, säger han.

– Knäet och hälsenan är inte riktigt bästa vänner men jag har lärt mig vad jag kan göra. Då det är senor gäller det bara att värma upp lite extra.

Montler, som tog silver på EM i München i fjol men dessförinnan misslyckades i VM-finalen i Eugene, väljer att göra som Daniel Ståhl: det är en tävling i taget som gäller.

– Jag ska försöka göra det så bra som möjligt, försöka ta mig vidare. Gör jag det kommer jag att sikta så högt som möjligt, säger han.

Ahlberg säker på final

Släggkastaren Grete Ahlberg, som kvalar i kväll, är däremot säker på att ta sig till VM-final.

Och det är en känsla som hon har med sig från Eugene-VM, där hon kastade personbästa 70,87 meter.

– Oavsett vad som kommer att krävs för final så är jag här för att göra min allra bästa tävling i sommar, säger hon.

– Vi vet ju vad som händer när jag njuter av mästerskap.

Grete Ahlberg.
Grete Ahlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!