Vimmerbykillen glänste i svenska OS-hoppets rekordlopp

Det svenska löparesset Andreas Almgrens 59.23 i sitt första halvmarathon har gett eko i idrottsvärlden. Vimmerbykillen Fredrik Pettersson deltog i samma lopp och var djupt imponerad. "Jag slog personbästa, men var nästan 13 minuter efter i mål. Det var sjukt kul att Almgren presterade på den nivån", sa han.

Fredrik Pettersson fullföljde Barcelonas halvmara på personligt rekord och hamnade på 260:e plats.

Fredrik Pettersson fullföljde Barcelonas halvmara på personligt rekord och hamnade på 260:e plats.

Foto: Marathon-Photos

Friidrott2024-02-13 06:35

59.23 var en pulverisering av det svenska rekordet med nästan två minuter. Almgrens supertid i Barcelonas halvmara var bara tio sekunder från Europarekordet och han utmanade en av världens bästa löpare i Kibiwott Kandie, när han sprang in på en sensationell andraplats, bara två sekunder bakom kenyanen.

Fredrik Pettersson från Vimmerby kom i mål på 1.12.57 och noterade en 260:e plats i samma lopp. Han hade valt halvmaran i Barcelona med sikte på att få till en bra tid.

– Barcelonas bana är erkänt snabb så jag hade på känn att Almgren skulle kunna få till en bra tid. Att han gick under 60 minuter var imponerande i sig, men att landa på 59.23 och utmana om segern i den omgivningen finns knappt på världskartan.

Den 28-årige Almgren har visat löpartalang länge, men har varit förföljd av skador under karriären.

– Därför är det sjukt kul för honom att få visa vad han kan. Fortsätter han utvecklas tror jag att han kan nå långt på OS i Paris i sommar. Han har planer på att dubbla med både 5 000 och 10 000 meter då. Hans närmaste mål är att gå under 27 minuter på 10 000 meter så han kvalar in till OS och det tror jag att han fixar.

Tillbaka till Petterssons egen prestation. 37-åringen har bara satsat på löpningen i ett par år och ser det mest som en kul hobby. Resan till Barcelona gjorde han tillsammans med träningskompisen Oscar Pettersson från Pelarne.

– Vi bor i Stockholm och tränar tillsammans. De senaste månaderna har vi haft skadeproblem och bara kunnat löpa en tredjedel mot vi hade tänkt. Vi tog loppet i Barcelona som ett test och siktade på att springa på runt 1.15.

För Oscar tog loppet slut efter sju kilometer. 

– Han fick känning av sin knäskada och valde att kliva av. Jag var osäker för egen del också, men kroppen höll. 

Fredriks stora dilemma var istället startmomentet.

– Loppet startade redan 08.30 och vi var lite sena dit och hamnade långt bak i ett startled med nästan 500 löpare. Det tog nästan 30 sekunder för mig att passera själva startlinjen och sedan smalnade banan av så det blev riktigt trångt. Som svensk är man ju inte så mycket för att tränga sig fram så jag fick ta en omväg och springa utanför banan ett tag. Efter två kilometer öppnande det ändå upp sig så jag kunde löpa fritt.

Pettersson höll sedan sitt tempo på runt 3.25 per kilometer. När slutspurten skulle sättas in kom ett nytt bekymmer.

– De sista kilometerna märkte jag av att det blåste kraftigt. Då kom man in i en rejäl motvind. Jag lyckades ändå bita ihop och hålla min fart, men många konkurrenter kroknade mot slutet. Tack vare det kunde jag ändå plocka ett 50-tal placeringar under de sista kilometerna.

I mål landade han alltså på 1.12.57 och kom på 260:e plats totalt.

– Min egen klocka visade från startlinje till mållinje 1.12.29. Det var ändå under 1.15 med bred marginal och ett bra formbesked tidigt på säsongen.

Vad blir nästa mål?

– På lång sikt har både Oscar och jag ställt in oss på Köpenhamns halvmara i september. Då ska vi vara redo för att gå under 1.12. Det är även kvalgränsen för att få starta i elitledet på ett riktigt marathon. Men det är inte omöjligt att jag testar Stockholm Marathon i juni innan dess.

Till sist, fick du chansen att gratulera Almgren?

– Nej, han hade hunnit iväg när jag gick i mål.

Andreas Almgren krossade det svenska rekordet på halvmarathon i Barcelona i söndags. 59.23 noterade svensken  som växt fram till ett stort hopp inför OS i Paris.
Andreas Almgren krossade det svenska rekordet på halvmarathon i Barcelona i söndags. 59.23 noterade svensken som växt fram till ett stort hopp inför OS i Paris.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!