Sensationell 18:e plats för Pettersson i halvmara

18:e plats av 11 000 startande. Fredrik Pettersson från Vimmerby stod för en överraskande stark insats i Stockholm Halvmarathon i helgen. "Jag klarade mitt mål tidsmässigt med nästan en minuts marginal, men att det skulle räcka till en 18:e plats var överraskande", säger han.

Fredrik Pettersson stod för en imponerande insats i Stockholm Halvmarathon.

Fredrik Pettersson stod för en imponerande insats i Stockholm Halvmarathon.

Foto: Foto: Jonas Persson/Ryno Quantz

Friidrott2022-09-20 17:30

Fredrik Pettersson är uppvuxen i Vimmerby men är bosatt i Stockholm sedan drygt tio år tillbaka. 36-åringen har en bakgrund som innebandyspelare bland annat och har inte satsat på löpningen förrän de senaste fem åren. I lördags gjorde han sin första tävling sedan Göteborgsvarvet 2019, men visade inte prov på någon som helst ringrost.

– Det var lite jobbit de första kilometerna. Sedan kom jag in bra i min rytm och låg på kilometertider runt 3.30 som jag planerat. Det flöt på bra hela vägen, även om banan var lite mer kuperad än jag trodde på förhand. När jag väl kom i mål kände jag ändå att det fanns lite kräm kvar, säger Fredrik Pettersson.

Hans mål på förhand var att avverka de dryga 21 kilometerna på 1 timme och 15 minuter. I mål fick han tiden 1.13.58. Det som överraskade honom mest var ändå att prestationen räckte till en 18:e plats totalt.

– Det är ganska mäktigt när man tänker på det att komma 18:e av 11 000 startande. Det var långt ifrån optimala förhållanden heller så det känns som jag kan putsa den tiden framöver.

Vann Stockholm Halvmaraton gjorde Mohammadreza Abootorabi på tiden 1.05.41. För medalj i tävlingen krävdes 1.08.26 och för topp tio räckte 1.12.29.

Fredriks träningskompisar genomförde också halvmaran starkt. Oscar Pettersson från Pelarne slutade 44:a på 1.16.30, och Fredriks lillebror Rickard Johnston sprang in på 498:e plats med tiden 1.29.42. 

– Då ska man veta att Rickard drog på sig en halsfluss bara en vecka innan tävlingen, och bestämde sig för att springa först på tävlingsdagen. Vi hade bra stöttning under vägen av ett gäng som langade dricka och hejade och det ska de ha ett stort tack för.

Insatsen har givit mersmak för Fredrik som har funderingar på fler lopp i år.

– Säsongen i Sverige börjar lida mot sitt slut, men det finns många tävlingar utomlands som hade varit kul att delta i. Jag har kikat på Valencia bland annat och New York hade förstås varit häftigt. 

Då är det ett helt marathon som gäller och Fredrik tror att han kan lösa det på ett bra vis också.

– Jag hade krafter kvar i mål nu och är ganska bra på att hålla ett högt jämnt tempo. Målet skulle i så fall vara att komma under 2.30 och därmed kvala in till SM i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!