Wikström utan tränaren: "Lite mer nervositet"

Tränaren Christian Mundt testade positivt för covid-19. Hur Carolina Wikström har påverkats? –Det är lite mer nervositet, säger maratonlöparen.

Carolina Wikström får klara sig utan sin covidsmittade tränare Christian Mundt.

Carolina Wikström får klara sig utan sin covidsmittade tränare Christian Mundt.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-07-17 20:55

Redan inför friidrotts-VM började corona-oron sprida sig i värdstaden Eugene.

Något värre var det ändå i Berkeley, där Sveriges landslag hade sitt förläger.

Och för Carolina Wikström.

Under mästerskapets första dag testade tränaren, rumskamraten Christian Mundt positivt för covid-19.

– Det kändes löjligt, vi trodde han var trött på grund av jetlag. Kanske lite snorig, och därav tog vi testet. Det kändes bara som maximal otur. Vi har varit väldigt försiktiga, säger Wikström.

"Var i farozonen"

Testsvaret innebar att Mundt isolerades och nu missar maratonloppet.

Wikström fick själv hålla sig lite mer på sin kant, vilket resulterade i "långsamma dagar" säger 28-åringen. Men också en tid fylld av orolighet om hon själv skulle smittas.

– Jag var absolut i farozonen, superexponerad. Vi har båda klarat oss från covid under pandemin… Det är konstigt det där men man vet ju exempel där den ena blir sjuk och inte den andra.

Carolina Wikström blev inte sjuk och har nu testat negativt, som alla behöver göra för att få checka in på den spartanska VM-byn som har gångavstånd till Hayward Field.

Mer nervös

Oroligheten har dock inte släppt. Dels är hon nervös för att själv bli sjuk, dels för hur en del viktiga detaljer kommer att skötas under maratonloppet på Eugenes gator som startar klockan 15.15 på måndagen.

– Han (Christian) sköter mycket logistiskt med langning, vätska och sådant där. Nu har vi flera här som jag litar mycket på också men man vill inte missa sin langning, det är sådana saker som man kan noja lite över, säger hon.

– Samtidigt tar jag inte in så mycket energi under loppet och de har även egna vätskestationer, så jag tror det löser sig. Men det är lite mer nervositet.

TT: Vad har du för förväntningar?

– Jag är inte uppe och slåss bland medaljerna. Kan jag ta med mig en bra tid så kan det båda bra inför framtiden. Får jag en bra tid men en någorlunda placering så kan jag inte ha gjort så mycket bättre.

Fakta: Sveriges två maratonlöparen

Carolina Wikström

Född: 4 september 1993.

Klubb: Upsala IF.

Säsongsbästa: 2.29.51.

Hanna Lindholm

Född: 28 november 1979.

Klubb: Högby IF.

Personbästa: 2.36.39.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!