Hultsfredkillens häftiga resa – på väg mot högstaligan

Futsal-sporten växer så det knakar, inte minst i Kalmar. Där upplever Hultsfredskillen Armend Mahmutaj en häftig resa med sitt FC Kalmar. Den resan ser ut att sluta med avancemang till högstaligan. "Futsal har blivit en riktigt stor grej här i Kalmar", säger 21-åringen.

Armend Mahmutaj är nära att nå Svenska Futsalligan med sitt FC Kalmar.

Armend Mahmutaj är nära att nå Svenska Futsalligan med sitt FC Kalmar.

Foto: Fototjänster i Kalmar

Futsal2023-02-24 11:55

Inomhusfotboll, eller futsal, är en sport som blir mer och mer populär, både i Sverige men också över hela världen. Ett tydligt exempel på det är Kalmar, som just nu huserar två klubbar på division 1-nivå. Kalmar United FK och FC Kalmar.

De sistnämnda vann sin serie, före stadsrivalen, och kvalar nu upp till högstaligan SFL (Svenska Futsalligan). Där spelar Armend Mahmutaj, som ursprungligen är från Hultsfred. 21-åringen bodde tidigare i Oskarshamn men bor sedan i höstas i Kalmar, där han studerar.

– Jag började spela i FC Kalmar när jag flyttade hit, så jag missade de tre-fyra första matcherna i serien, berättar han.

Serien slutade som sagt med en succéartad förstaplats, vilket innebar kval till SFL. I kvalgruppen ingår även Djurgårdens IF och Jönköpingslaget FC Real Internacional. Första matchen spelades i helgen – och då blev det en 4–3-seger för Kalmar borta mot Djurgården. Det innebär att det nu ska mycket till för att man ska missa avancemang.

– Vi hade kontroll på matchen hela vägen egentligen, även om det blev jämnt mot slutet. Nu möts Djurgården och Real på söndag. Om Djurgården förlorar så är vi klara för SFL. Annars räcker det med en poäng för oss i sista matchen hemma mot Real, säger Armend Mahmutaj, som gjort två mål under säsongen. Värt att notera är att Kisa BK:s brasse Mauricio Fagotti också spelar för FCK.

Vad skulle du säga är det speciella med futsal?

– Innan jag kom hit, så hade jag liksom bara spelat futsal med vänner. Det här är annorlunda. Det är mycket mer taktik inblandat, vilket jag inte hade räknat med. Futsal på den här nivån handlar nästan enbart om att följa taktiken. Sen är det givetvis många individuellt skickliga spelare. Vi har bland annat en spelare i laget, Mosaddiq Zekria, som spelat med Taha Ali (nu i allsvenska Malmö FF) i Hammarbys futsal-lag, säger Mahmutaj.

Hur mycket snackas det om futsal i Kalmar, med tanke på att ni har två lag?

– Futsal har blivit en riktigt stor grej här i Kalmar. Det pratas mycket om det och det har till och med kommit fram folk till mig på stan och frågat om FC Kalmar. Vi mötte Kalmar United i en seriefinal i serien och då var det 1200 personer i publiken. Det var fullproppat. Sen är det också en stor rivalitet mellan de båda lagen.

Även om det mesta för tillfället handlar om futsal för Armend Mahmutaj, så är den "vanliga" fotbollen fortfarande nummer ett för honom. De senaste säsongerna har han tillhört Oskarshamns AIK men varit utlånad till Högsby IK. 2023 kommer han istället att spela för division 2-laget IFK Berga.

Hultsfredskillen, till vänster i bild, kommer att spela med IFK Berga 2023.
Hultsfredskillen, till vänster i bild, kommer att spela med IFK Berga 2023.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!