Fyra unga idrottare premieras

Fyra lokala idrottstalanger får årets stipendium från Sparbanksstiftelsen Vimmerby. Dessa är Sofie Frode, Hampus Karlsson, Sebastian Håårdh och Albin Sandberg.

Fyra lokala talanger som får Sparbanksstiftelsen Vimmerbys stipendie på 10 000 kronor var. Frv: Hampus Karlsson, Sofie Frode, Sebastian Håårdh och Albin Sandberg.

Fyra lokala talanger som får Sparbanksstiftelsen Vimmerbys stipendie på 10 000 kronor var. Frv: Hampus Karlsson, Sofie Frode, Sebastian Håårdh och Albin Sandberg.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-11-15 21:30

Sparbanksstiftelsen i Vimmerby har under många år delat ut stipendium för att stötta lokala förmågor och deras klubbar i deras utveckling. Bland de som fått det tidigare märks namn som Kosovare Asllani och Jesper Svensson som idag är världsstjärnor inom sina sporter.

– Kriteriet för att få söka är att man är en lokal idrottare mellan 13 och 25 år som presterat på elitnivå. I år har vi fyra lovande ungdomar och det känns bra att kunna stötta dem i deras fortsatt utveckling, säger Stig Bäck som är ordförande i Sparbanksstiftelsen Vimmerby.

Vimmerby Hockeys Hampus Karlsson, 15 år, är en av årets fyra stipendiater. Han har spelat TV-pucken med Småland i år och noterade en femteplats efter en bra turneringen av laget.

– Det var väldigt kul att spela turneringen och en bra erfarenhet att ta med sig för framtiden. Till vardags spelar jag i Vimmerby Hockeys J18 och J20-lag. Jag ska börja hockeygymnasiet i Växjö nästa år och att få det här stipendiet känns roligt och en uppmuntran för all tid man lägger ner på träning, säger Hampus Karlsson.

18-åriga Sofie Frode är en annan av stipendiaterna. Hon kommer från början från Mariannelund och har spelat i Vimmerby IBK tills hon flyttade till Jönköping för att gå innebandygymnasium. Där spelade hon förra säsongen i Juniorallsvenskan med Hovslätt och har visat stor talang som målvakt.

– Nu spelar jag med Hovslätt i Allsvenskan. Vi är tre målvakter i truppen som konkurrerar om platsen i A-laget och jag har fått starta en match den här säsongen så här långt. Min styrka som målvakt är att jag är bra på att läsa spelet, säger Sofie som tänker spara stipendiepengarna för framtiden.

Sebastian Håårdh fyller 13 år i december och tävlar i friidrott för Södra Vi IF. Hans framfart i framförallt längdhopp och på 60 meter har kvalificerat honom för stipendiet.

– Jag har 8.17 som personbästa på 60 meter och har hoppat 5.49 i längd. Det är jag bäst i Småland på i min åldersklass, säger Sebastian som tänker använda en del av stipendiepengarna till att åka till Växjö och träna extra framöver.

17-årige Albin Sandberg är den fjärde stipendiaten. Han är ytterligare en i raden av lovande bowlare som Vimmerby BK fått fram.

– Jag går på bowlinggymnasiet i Nässjö till vardags och har spelat i serien för VBK tidigare, men ska snart byta till elitserieklubben Alingsås för att fortsätta utvecklas. Min bror Anton har fått stipendiet tidigare och det känns kul att också få det, säger Albin Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om