Perseus VM-succé: "Är dubbla medaljtårar"

Dubbla VM-brons blev guldkänslor för Perseus Karlström. Och tårarna tog aldrig slut. –Även om det inte blev guld så smakar det här bronset guld, alla gånger, säger han.

Perseus Karlström med sitt andra brons i VM i USA.

Perseus Karlström med sitt andra brons i VM i USA.

Foto: Christine Olsson/TT

Gång2022-07-24 17:40

VM-brons på 20 km följdes upp med ytterligare en medalj på 35 km.

Två bronsmedaljer som till slut blev för mycket för Perseus Karlstöm.

32-åringens tårar kom kort efter målgång – och de tog aldrig slut.

Trots att han gjorde flera intervjuer än någon annan från loppet på den kilometerlånga sträckan utanför fotbollsarenan Autzen Stadium fortsatte ögonen att vara tårfyllda.

"Dubbla medaljtårar"

– Aaaa, jag tror jag mår fruktansvärt… bra, alltså, säger han.

– Känslorna kommer och går. När jag kom hit... Jag visset att jag var i sjukt bra form, jag visste att jag skulle kunna slåss om medaljerna i båda loppen.

– Jag vet inte vad det är för typ av tårar, jag antar att det är dubbla medaljtårar.

Efter bronset på 20 km, där han tvingades forcera på slutet för att ta sig förbi kenyanen Samuel Kireri Gathimba och upp på pallen, var alla krafter borta.

Han hade lågt blodtryck, var överhettad och snurrig, vilket slutade med att han leddes bort från den stekande solen av två svenska ledare.

– Det var en så otroligt hårt tjuga och jag kände inte riktigt att jag kunde ladda om till det här loppet, jag hade inte det där enorma suget för att det var en sådan enorm urladdning.

På något sätt hittade Perseus Karlström kraft och energi.

Känslor som han lyckades behålla under stora delar av morgonloppet, och det var först i slutet som han fick slita för att fortsätta ha grepp om en medalj.

– Visst var jag väl med i loppet men sista tian försökte jag bara att inte släppa rygg, säger han.

– Efter 27, 28 kilometer visste jag att italienaren skulle vinna. Det var bara en känsla som jag fick, att han skulle ta den.

Ljus framtid för sporten

Massimo Stano, guldmedaljör från 20 km på OS i Tokyo, visade sig sedan var starkast och vann med en sekunds marginal till japanen Masatora Kawano.

Karlström gick i mål ytterligare 29 sekunder bakom.

En framgång som han valde att fira på ett planerat vis. På målrakan fick han en blågul mössa med vikinghorn som han snabbt satte på huvudet och efter målgång virade han lika kvickt in sig i en den svenska flaggan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!