Veteranerna har börjat tävla igen

Sakta men säkert börjar idrottslivet återgå till det normala. Vi besökte Vimmerby Skytteförening – som har dragit igång verksamheten igen efter det långa uppehållet.

Tommy Johansson, Berit Henriksson, Jerry Pettersson, Christer Henriksson och Bert Lindesfeldt i Vimmerby Skytteförening är glada över att verksamheten har startat igen.

Tommy Johansson, Berit Henriksson, Jerry Pettersson, Christer Henriksson och Bert Lindesfeldt i Vimmerby Skytteförening är glada över att verksamheten har startat igen.

Foto: Michael Nordin

Gevärsskytte2020-06-12 07:30

Ungdomarna har visserligen kört på som vanligt. Men för skytteveteranerna tog det tvärstopp i början av mars. Alla tävlingar ställdes in på grund av coronautbrottet.

Det har varit en lång och jobbig vår med många frågetecken. På alla sätt och vis.

– Nästan alla våra medlemmar är i riskgruppen. Då var det omöjligt att fortsätta tävla. Personligen har jag verkligen saknat gemenskapen som finns här. Den är jätteviktig, säger Bert Lindesfeldt.

Tommy Johansson nickar instämmande:

– Själva skyttet är inte hela världen. Det är den sociala biten som väger tyngst.

När vi besöker skytteföreningens bana i Västra Skogen, strax utanför Gnagaredalen, har veteranerna precis haft sin första tävling på nästan tre månader.

– Tyvärr kom det bara elva skyttar idag. Det är en liten besvikelse. Normalt sett brukar vi vara 20-25 deltagare när vi kör korthåll 50 meter. Inomhus är det ännu fler. Men man får väl ha förståelse för att folk fortfarande är lite rädda, säger Bert Lindesfeldt.

Christer Henriksson, som är ansvarig för skytteveteranerna, säger att det inte var någon självklarhet att återuppta verksamheten i det här läget.

– Från början var vi i styrelsen lite tveksamma, men vi lyssnade på medlemmarnas önskemål. Och vi känner att vi uppfyller myndigheternas rekommendationer till max. Det finna gott om utrymme, så det är inga problem att hålla avstånden.

Ekonomiskt har coronaviruset slagit hårt mot många idrottsklubbar. Vimmerby Skytteförening är inget undantag.

– Utöver minskade deltagaravgifter blir det kännbart att Semesterracet är inställt. Vi brukar få in 17 000–18 000 kronor den veckan, genom att hyra ut campingplatser och hjälpa till med städningen, säger ordföranden Jerry Pettersson.

Hur påverkas ni av det tappet?

– Det lär bli röda siffror i nästa bokslut. Det här året kan vi ta den smällen. Men det får inte bli likadant 2021.

Hur gick det då i veckans tävling? Jo, Bengt Johansson vann före Bert Lindesfeldt och Tommy Johansson.

På måndag är det dags igen. Så fortsätter det hela sommaren.

– Vanligtvis brukar vi ha ett uppehåll på några veckor i samband med Semesterracet, men nu kör vi på hela tiden. Vi har redan haft ett tillräckligt långt uppehåll. Det är skönt att saker och ting börjar bli som vanligt igen, säger Christer Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!