Linköpings klassiska 18-hålsbana, intill universitetet, var en av platserna för firandet av den rikstäckande ”Golfens dag”.

Det var många färger på paletten hos Linköpingsklubben när gräsklipparmaskinerna visades upp, hockeyklubben LHC var på plats, och vem som helst kunde spela både vanlig golf och ”footgolf”, vilket handlar om att sparka en fotboll på golfbanan.

– Syftet är att nå de som inte är golfare, säger Peter Östlund, klubbchef.

Artikelbild

| Bill Patterson, skotska exproffset, har funnits på Linköpings golfklubb i över 50 år. Han gillar att jobba med ungdomar och är stolt över att barnbarnet Dylan Patterson fastnat för sporten. Sporten mötte duon på Golfens dag.

18-årige Dylan Patterson är i färd med att ta studenten. Dylan är LGK:s bäst rankade junior, kring de 15-20 bästa i sin årskull.

– Jag skulle vilja spela på den svenska proffstouren, tror att det blir kval i höst, säger Patterson som ska spela junior-SM i slagspel och matchspel i sommar.

Varför har golf blivit din grej?

– Jag gillar utmaningar och att utveckla mig. Golf ger en snabb feedback, man blir bättre och bättre. Sedan kan jag göra det jag gör nu om 60 år också. Det är inte många sporter som erbjuder, säger Dylan Patterson.

Artikelbild

| Klubbchefen Peter Östlund ser fram emot hickory-SM i Linköping nästa år, ett led i Linköpings GK:s 75-årsjubileum.

Dylans morfar är Bill Patterson som funnits med på Linköpings GK i över 50 år. Många år har han varit proffs, och pro. Att spela tillsammans över åldersgränser är något som präglar klubben, tycker Dylan.

– Ja, alla pratar med alla här. Juniorerna håller sig inte för sig själva, tycker 18-åringen.

Artikelbild

| Önskeväder. Andreas Bergqvist och Jan Bermling jobbar med banan och de vill ha 20 grader och sol på dagen och två-tre millimeter regn på natten.

Linköpings GK har 1 500 medlemmar och fyller 75 år nästa år. Då firas jubileumet med att arrangera hickory-SM, spel med gammal utrustning och gamla regler. Det blir internationell närvaro.

Banchefen Andreas Bergqvist önskar sig sitt favoritväder i år, 20 grader och sol på dagen och två-tre millimeter regn på natten.

Artikelbild

| LHC på golfbanan. Kim Martin Hasson spelar en del med sin man, men Madeleine Östling har bara testat lite på rangen.

Hur ofta är det sånt väder?

– Aldrig, säger Bergqvist och skrattar.

I fjol var det torka, vilket drabbade golfbanorna hårt i Östergötland. Men nu har banorna fått läka och i år ser det bättre ut för grönskan på greener och fairways.

– Jag hoppas på regn så att gräset är grönt, säger 13-årige talangen Hugo Wedner.

Vad är det bästa med att spela golf?

– Att man får slå olika slag. Jag gillar inspel bäst.

Linköpings golfklubb jobbar ett nytt arrendeavtal och det känns bra för klubben att ha fått ett löfte om att vara på platsen långsiktigt.

– Vi är en trevlig klubb på en fin gammal golfbana, tycker klubbchefen Peter Östlund.

På Golfens dag är hockeyklubben LHC på plats för att visa upp sin sport. Ishockey och golf har ofta paralleller i och med med att många spelare och ledare i hockeyn håller på med båda.

– Jag tycker att det är kul att spela ihop med min man. Golf är avkoppling, säger LHC:s lagledare Kim Martin Hasson.

LHC-tränaren Madeleine Östling har slagit någon gång på rangen. Östling är inte lika biten.

– Svingen passar inte min hållning. Men det är många som fastnar för golfen, säger hon.

Kim Martin Hasson har för övrigt fått mycket uppmärksamhet nu för sin medverkan i Mästarnas mästare i tv.

– Jag tror att det blir Lets dance nu, säger Madeleine Östling och får ett leende tillbaka.