Åberg får spela Ryder Cup: "Han är så bra"

Seger på Europatourtävlingen i Schweiz. Uttagen i Europas Ryder Cup-lag. Framgångarna kommer på rad för Ludvig Åberg – golfspelaren som precis blivit proffs. –Jag längtar efter att få spela i Rom, säger svensken i Viasats sändning.

Ludvig Åberg efter sin seger i helgen. Nu får han spela Ryder Cup.

Ludvig Åberg efter sin seger i helgen. Nu får han spela Ryder Cup.

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Golf2023-09-04 15:26

Sex slag under par gav den 23-åringen från Eslöv proffskarriärens första seger, då Ludvig Åberg var två slag före landsmannen Alexander Björk när tävlingen på schweiziska på Crans-sur-Sierre GC summerades.

En framgång som spädde på spekulationerna om att han skulle få en plats i Ryder Cup-kaptenen Luke Donalds Europalag.

– Jag förstod att en vinst skulle ge mig en bra position men helt ärligt har jag försökt att inte tänka på det så mycket, sade Åberg till Viaplay efter segern.

– Får jag någonsin chansen att vara en del av det skulle jag vara överlycklig. Det skulle vara väldigt coolt.

"Längtar"

På måndagen blev det klart.

Åberg får chansen, han kan känna sig överlycklig och tycka det är coolt.

– Det har varit ganska mycket under se senaste månaderna, och det här är så spännande. Jag längtar efter att få spela i Rom, säger han i Viasats sändning.

Åberg, som avslutade amatörkarriären som världsetta, har trots framgångarna haft svårt att tro spel i Ryder Cup skulle kunna vara möjligt.

– Om någon för ett par månader sedan hade berättat för mig att jag skulle vara med i de här diskussioner... då hade jag inte trott på det.

– Jag är så klart lycklig över att vara i den här positionen.

Europas kapten Luke Donald:

– Han visade i Crans att han har potential att bli en av golfens allra största stjärnor, säger han i Viaplays sändning.

"Han är så bra"

Donald, som för drygt ett år sedan ersatte Henrik Stenson som kapten då svensken valde att spela på LIV-touren och bled av med rollen, sparade sedan inte på orden när han pratade om Åbergs förmåga på golfbanan.

– Vi visste vad han gjorde på college och ser man vad han gjorde under de fyra åren... det enda som går att jämföra med de senaste 20 åren är Viktor Hovland och Jon Rahm. Han är så bra.

– Jag spelade med honom i Detroit och jag blev helt tagen av hans spel.

Ludvig Åberg blev proffs i juni – efter att ha utsetts till USA:s bästa collegespelare för andra året i rad vid Texas Tech University – och ungefär tre månader senare tog svensken sin första första seger i proffskarriären.

Ryder Cup spelas i Rom 29 september-1 oktober. USA är titelförsvarare men har inte vunnit på europeisk mark sedan 1993.

Fakta: Ludvig Åberg

Född: 31 oktober 1999 i Eslöv.

Bor: Lubbock, Texas, USA.

Proffsdebut: 2023.

Främsta meriter: Avslutade amatörkarriären som världsetta. Har slutat som bäst slutat fyra i en tävling på PGA-touren. De två senaste veckorna har han spelat på Europatouren, där han först blev fyra i Tjeckien och sedan vann i Schweiz i helgen.

Aktuellt: Blev precis uttagen i Europas Ryder Cup-lag.


Fakta: Europas och USA:s lag

Europa: Rory McIlroy, Nordirland, Jon Rahm, Spanien, Robert MacIntyre, Skottland, Viktor Hovland, Norge, Tyrrell Hatton, England, Matt Fitzpatrick, England, Tommy Fleetwood, England, Sepp Straka, Österrike, Justin Rose, England, Shane Lowry, Irland, Nicolai Højgaard, Danmark, Ludvig Åberg, Sverige. Kapten: Luke Donald, England.

USA: Sam Burns, Patrick Cantlay, Wyndham Clark, Rickie Fowler, Brian Harman, Max Homa, Brooks Koepka, Collin Morikawa, Xander Schauffele, Scottie Scheffler, Jordan Spieth, Justin Thomas. Kapten: Zach Johnson.


Tio senaste vinnarna

2021: USA.

2018: Europa.

2016: USA.

2014: Europa.

2012: Europa.

2010: Europa.

2008: USA.

2006: Europa.

2004: Europa.

2002: Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om