Åberg i Ryder Cup-himlen: "Obeskrivligt"

Ludvig Åberg för dagbok efter varje tävling. På den senaste sidan räcker det kanske med att skriva ner: Ryder Cup-mästare. –Det har varit en fantastisk upplevelse, säger den 23-årige svensken efter att Europa tagit tillbaka bucklan genom 16,5–11,5 mot USA.

Ludvig Åberg, till vänster, firar Europas seger i Ryder Cup tillsammans med lagkamraterna Tyrrell Hatton, Rory McIlroy och Matt Fitzpatrick.

Ludvig Åberg, till vänster, firar Europas seger i Ryder Cup tillsammans med lagkamraterna Tyrrell Hatton, Rory McIlroy och Matt Fitzpatrick.

Foto: Christer Höglund/TT

Golf2023-10-01 16:29

Direkt efter sin singelmatch mot Brooks Koepka var Ludvig Åberg inte särskilt glad. Redan på det 16:e hålet hade amerikanen säkrat segern.

– Det känns tråkigt. Jag känner väl inte att jag spelar den golfen som jag vet att jag kan göra. Jag är så klart besviken.

Det dröjde inte länge innan han fick roligare saker att tänka på. Tillsammans med de andra europeiska spelarna som spelat klart för dagen följde han österrikaren Sepp Strakas sista hål mot Justin Thomas. Förhoppningen var att han skulle fixa den halva poäng som då behövdes för att säkra Europas seger.

Men det behövdes inte. På en av storbildsskärmarna kunde Åberg och de andra se hur engelsmannen Tommy Fleetwood vann 16:e hålet för att säkra minst oavgjort i sin match mot Rickie Fowler.

Därmed var saken klar och firandet kunde ta vid.

– Det är coolt, det är obeskrivligt. Nu ska det bli kul att gå ut och hänga med killarna och fira med laget, säger Åberg direkt efter att segern säkrats.

TT: Hur stort är det för dig?

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att vara här och vinna tävlingen och komma hem med en buckla.

"En fantastisk tid"

Två segrar på fyra matcher blev det för Åberg till slut, båda i foursome och båda i par med norrmannen Viktor Hovland.

Lördagens seger med 9/7 mot USA:s stjärnduo Scottie Scheffler och Brooks Koepka sticker ut särskilt – det var den största i tävlingens historia.

– Allt som allt har det varit superkul att vara här. Jag är lite besviken med spelet i dag, men så är det ibland. Det finns många lärdomar att ta med sig, och förhoppningsvis kan man göra det bättre nästa gång

I söndagens singel tog femfaldige majorvinnaren Koepka revansch. Amerikanen låg steget före under hela dagen och besegrade till sist Åberg ganska klart med 3/2.

– Jag spelade inte på topp i dag. Men det här har så klart ändå varit en fantastisk upplevelse för mig. Det har varit en fantastisk tid här, säger Åberg.

Europa gick in i söndagens spel med en stor ledning, och behövde bara fyra av tolv möjliga poäng för att återta Ryder Cup-bucklan.

Ändå blev det riktigt spännande.

Fleetwood blev hjälte

Söndagens första poäng gick till Europa sedan Viktor Hovland besegrat Collin Morikawa. Norrmannen var helt överlägsen och vann med 4/3.

Världsettan Scottie Scheffler gick sedan en spännande fajt mot världstrean Jon Rahm. I en högklassig match blev det till slut delad poäng efter att Rahm tagit hem det sista hålet.

Där försvann också mycket av USA:s hopp om en sensationell comeback.

Men amerikanarna vägrade att ge upp och efter att Max Homa tagit hem en tajt match mot Matt Fitzpatrick, samtidigt som det var amerikansk ledning i många av de pågående matcherna, blev pressen stor på Europa.

Nervknutarna löstes till slut av Tommy Fleetwood som slog in spiken i kistan på det 16:e hålet.

– Jag är ganska lättad, måste jag säga. Det är lättnad, stolthet, glädje. Jag är så stolt över alla som har varit med oss den här vecka, och jag är stolt över att vara en av dem som får spela en roll i det som vi kom hit för att uträtta, säger Fleetwood.

– Jag skulle inte kunna tänka mig en bättre grupp människor att dela den här upplevelsen med. Det har ärligt talat varit helt fantastiskt. Vi är en enda stor familj.

USA har inte vunnit Ryder Cup på europeisk mark sedan 1993. Den väntan fortsätter nu.

Fakta: Söndagens singelmatcher

Jon Rahm–Scottie Scheffler – matchen delad

Viktor Hovland–Collin Morikawa – Europa vann 4/3

Justin Rose–Patrick Cantlay – USA vann 2/1

Rory McIlroy–Sam Burns – Europa vann 3/1

Matt Fitzpatrick–Max Homa – USA vann 1/0

Tyrrell Hatton–Brian Harman – Europa vann 3–2

Ludvig Åberg–Brooks Koepka – USA vann 3/2

Sepp Straka–Justin Thomas – USA vann 2/0

Nicolai Højgaard–Xander Schauffele – USA vann 3/2

Shane Lowry–Jordan Spieth – matchen delad

Tommy Fleetwood–Rickie Fowler – Europa vann 3/1

Robert MacIntyre–Wyndham Clark – Europa vann 2/1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om