Åberg: "Kommer bli en oförglömlig upplevelse"

Det har varit några oförglömliga dagar för Ludvig Åberg. Fler ska det bli. Om tre veckor skriver 23-åringen historia i Ryder Cup. –Det kommer att bli en oförglömlig upplevelse och någonting som jag alltid kommer att titta tillbaka på med stolthet, säger svensken inför den klassiska golftävlingen.

Ludvig Åberg med segerbucklan efter förra veckans seger på Europatouren på Crans-sur-Sierre GC i Schweiz, svenskens första som proffs.

Ludvig Åberg med segerbucklan efter förra veckans seger på Europatouren på Crans-sur-Sierre GC i Schweiz, svenskens första som proffs.

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Golf2023-09-09 13:11

För första gången ska en spelare som aldrig deltagit i en majortävling spela Ryder Cup.

Ludvig Åberg är hela golfvärldens stora snackis, och svensken har knappt landat i beskedet att han ska få representera det europeiska lag som ska ta sig an USA i Rom om tre veckor.

– Om någon hade sagt till mig för några månader sedan att det hade varit en möjlighet så hade jag blivit lite fundersam. Men det här är också ett kvitto på att jag har gjort bra saker och ett kvitto på att det som vi jobbar med långsiktigt funkar. Det är väldigt uppmuntrande för att bara fortsätta göra samma saker och att hela tiden försöka utvecklas. Så att jag kan komma med i Ryder Cup nästa gång och nästa gång och nästa gång, säger Åberg.

Första segern

23-åringen från Eslöv avslutade amatörkarriären som världsetta så sent som i maj, men har gått in i proffslivet som om det vore den mest självklara sak i världen. På PGA-touren har han blivit fyra som bäst, han har klättrat till plats 90 på världsrankningen och förra helgen tog han sin första proffsseger när han vann en Europatourtävling i Schweiz.

Innan Åberg ens hade hunnit börja fira förstaplatsen kom nästa glädjebesked. Telefonsamtalet från Ryder Cup-kaptenen Luke Donald finns utlagt på Europalagets Instagramkonto, och där hörs en relativt samlad Ludvig Åberg tacka för förtroendet med ett efterföljande "wow".

– Det var väldigt häftigt. Jag hade precis blivit klar med en presskonferens efter prisceremonin. Vi stod och pratade lite med tävlingsledningen när jag fick ett Facetimesamtal från Luke. Det var lite overkligt.

Ställer inga krav

TT: Du blir historisk eftersom du aldrig har spelat någon major tidigare, vad tänker du om det?

– Om man vänder på det så är det egentligen ganska naturligt i och med att jag inte har varit proffs jättelänge. Att det kommer i den här ordningen är såklart ovanligt, men å andra sidan har det varit en möjlighet och jag har lyckats ta till vara på den möjligheten, säger Ludvig Åberg.

TT: Vem i laget skulle du vilja spela ihop med?

– Jag tror inte att jag är i den situationen att jag kan komma dit och ställa en massa krav, haha. Jag tror att jag kommer att vara glad oavsett vem jag får spela med. Och oavsett vem det blir så kommer det att vara en oförglömlig upplevelse.

Gratulationerna har strömmat in sedan han blev uttagen. Men för Skånepågen gäller det att släppa Ryder Cup för ett tag.

Redan nästa vecka väntar en annan klassisk utmaning, Europatourens ”flaggskeppstävling” på Wentworth utanför London.

– Tävlingsmässigt blir det det enda som jag gör (inför Ryder Cup). Efter Wentworth åker vi till Spanien ett par dagar och tränar lite.

Dålig tajmning

Men allt går faktiskt inte Ludvig Åbergs väg.

Han har varit på plats i England sedan i måndags, det var egentligen ett perfekt tillfälle för honom att kombinera nytta med sitt största intresse: fotboll. Men trots många lediga dagar får han ingen möjlighet att gå och titta på favoritlaget Liverpool

– Vi pratade om det, eftersom det är första gången som jag har en vecka ledigt i England. Och jag försöker ju fylla dagarna med saker att göra, säger Åberg.

– Och så är det landslagsuppehåll. Det är så dålig tajmning. Det är helt otroligt. Jag hade kunnat gå och kolla fotboll varenda dag.

Ryder Cup spelas i Rom 29 september–1 oktober.

Fakta: Ludvig Åberg

Född: 31 oktober 1999 i Eslöv.

Bor: Lubbock, Texas, USA.

Proffsdebut: 2023.

Främsta meriter: Avslutade amatörkarriären som världsetta. Har som bäst slutat fyra i en tävling på PGA-touren. De senaste veckorna har han spelat på Europatouren, där han först blev fyra i Tjeckien och sedan vann i Schweiz.

Aktuellt: Som elfte svensk genom tiderna uttagen i Europas Ryder Cup-lag.


Fakta: Ryder Cup 2023

Vad: Klassisk lagtävling mellan Europa och USA, den 44:e i ordningen.

Var: Marco Simone Golf and Country Club i Rom.

När: 29 september–1 oktober

Titelhållare: USA

Europas lag: Rory McIlroy, Nordirland, Jon Rahm, Spanien, Robert MacIntyre, Skottland, Viktor Hovland, Norge, Tyrrell Hatton, England, Matt Fitzpatrick, England, Tommy Fleetwood, England, Sepp Straka, Österrike, Justin Rose, England, Shane Lowry, Irland, Nicolai Højgaard, Danmark, Ludvig Åberg, Sverige.

Kapten: Luke Donald, England.

USA:s lag: Sam Burns, Patrick Cantlay, Wyndham Clark, Rickie Fowler, Brian Harman, Max Homa, Brooks Koepka, Collin Morikawa, Xander Schauffele, Scottie Scheffler, Jordan Spieth, Justin Thomas.

Kapten: Zach Johnson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om