Allt du behöver veta om British Open

Det är dags för årets femte och sista golfmajor på damsidan, British Open. I princip hela världseliten ska göra upp på klassiska Carnoustie i Skottland. Här är guiden för tävlingen som förra året fick sig en riktig skrällvinnare.

Sophia Popov ska försöka försvara sin skrällseger från i fjol. Arkivbild.

Golf2021-08-18 11:28

Då avgörs det: Torsdag till söndag på Carnoustie strax utanför Dundee på den skotska östkusten.

Banan: Det finns rapporter om golfspelande på platsen redan på 1500-talet, men första banan på tio hål öppnade 1842. För andra gången, tio år efter första, ska damernas British Open avgöras på Carnoustie.

Tv: Viasat Golf.

Startfältet: 125 spelare, däribland 39 av de 50 bäst rankade i världen.

Mästaren: Sophia Popovs seger i fjol ses som tidernas majorskräll. Inför tävlingen var tyskan rankad 304 i världen, nu är hon på plats 28.

Favoriten: Världsettan Nelly Korda, USA, jagar sin andra majortitel kort efter OS där 23-åringen tog guld. I juni tog Nelly Korda sin första majortitel i PGA-mästerskapen i Atlanta.

Svenskorna: Första svenska ut är Madelene Sagström som länge var med i slaget om OS-medaljerna, men hon slutade till sist på en delad 20:e plats. Även Sveriges andra OS-deltagare Anna Nordqvist, som slutade på en delad 23:e plats i OS, är med. Övriga svenskor är Pernilla Lindberg, Ingrid Lindblad och Johanna Gustavsson.

Årets tidigare majorsegrare: ANA Inspiration: Patty Tavatanakit, Thailand. US Open: Yuka Saso, Fillipinerna. PGA-mästerskapen: Nelly Korda, USA. Evian Championship: Minjee Lee, Australien.

Publiken: Till skillnad från i fjol är publiken välkommen den här gången.

– Jag är nästan lika glad för deras skull som jag är för min egen, säger regerande mästaren Sophia Popov enligt AFP.

Starttiderna: Tävlandet inleds 07.30 svensk tid. Världsettan Nelly Korda slår ut 09.09 och regerande mästaren Sophia Popov slår ut 12.05. Första svenskan, Madelene Sagström, slår ut 08.47 och den sista, Johanna Gustavsson, slår ut 14.11.

Vad händer sen: Solheim Cup, den prestigefyllda lagmatchen mellan Europa och USA, avgörs i Toledo, Ohio, den 4–6 september.