Björndalsbanan står redo

Den femte golfsäsongen på Björndalsbanan utanför Kisa är i full gång och den stora nyheten inför årets säsong är att banan nu har nio hål att erbjuda. VT/KP:s utsände gick en niohålsrunda med klubbens banchef Leif Dahlström för att kolla både de nya och de gamla hålen.

Kinda Golfklubbs banchef Leif Dahlström trycker iväg driven på hål två.

Kinda Golfklubbs banchef Leif Dahlström trycker iväg driven på hål två.

Foto:

Golf2004-07-02 07:01

Det var kring midsommar 2000 som golfbanan i Björndal kunde invigas. Då fanns sex hål klara för spel och dessa har golfarna i Kinda fått hålla till godo med fram till förra hösten.
Då utökades banan till nio hål och årets säsong är således den första hela med nio hål.
- Nu har vi en riktig golfbana och tidigare var det många som drog sig för att gå ett tredje varv på banan. Jag tror inte vi klarat det här om vi inte ökat ut banan till nio hål, säger 19-handikapparen Leif Dahlström, när han peggar upp på hål ett.

Börja med par fem
Ett hål som inför årets säsong också genomgått en förändring. På första varvet är det svåra par 4-hålet ersatt med en på pappret lättare par-femma på 417 meter.
Generellt är numera att samtliga hål på Björndalsbanan har dubbla utslagsplatser för både herrar och damer, vilket innebär att man som spelare i princip har 18 unika hål att spela.
- Vi har inte förlängt hålen så mycket, men det innebär ändå en klar försvåring i många fall. Eftersom vi har en ganska kort bana (5 150 meter från gul tee) är det smala fairways och tekniskt svåra hål som sätter spelarna på prov, säger Leif Dahlström, som borde veta vad han talar om eftersom han är banchef i Björndal.

Spela med insidan
De fem första hålen känner golfarna igen från tidigare, men även dessa har fått nya utslagsplatser, vilket ger en annan spelvinkel.
Det nya hål sex, som mäter 303 meter från gul tee, är ett mycket knepigt hål, där det gäller att spela med insidan av huvudet och välja rätt klubba. Än så länge gäller lägesförbättring på de nya hålens fairways, men gräset börjar nu ta sig riktigt bra både på fairways och greener.
- Det är åttans green som vi inte riktigt lyckats med. Där måste vi dressa, inflikar banarbetaren Nisse Sjögren, som tillsammans med Leif "Snuffe" Johansson ansvarar för att banan är i bra kondition.
- Och hittills har banan bara fått beröm. Det har till och med kommit spelare från Katrineholm som hört talas om vår banan och kommit för att spela, säger Nisse Sjögren.

Åke slog hole in one
Efter att ha hålat ut (oväntat snabbt) på sexan väntar ett korthål på 138 meter.
- Det här är ett fint hål. Åke Johansson slog hole in one här på "onsdagsgolften" för några veckor sedan. Jag tror han var först med det på de nya hålen, berättar Leif Dahlström.
Dagens tvåboll har dock inga ambitioner på hole in one och det blir också (alltför) många slag innan bollen sitter i koppen.

Bunkerfrossa
På hål åtta väntar nya utmaningar. Från gul tee är det 168 meter fram till den plats på banan där inspelet mot greenen ser lättast ut, men det är inte stor plats att landa bollen på. En smal fairway och vägen in mot greenen är kantat av ett par bunkrar, där framförallt greenbunkern kan framkalla "bunkerfrossa".
Banchef Dahlström hamnar också i bunkerläge, men klarar problemen galant.
Det sista nya hålet är en spännande utmaning, där den vågade får snävt , men då samtidigt riskerar att hamna "out of bounds".

Sätter långputt
Det lyckas vi dock båda undvika och Leif Dahlström avslutar rundan med ett sjumetersputt i för ett par, medan även undertecknad får till spelet och endast är en koppsnurr från par.
Nio hål efter starten är vi tillbaka vid det lilla klubbhuset och kan se hur parkeringen börjat fyllas på.
- En stor fördel med Björndal är att vi inte har någon tidsbokning. Här kan alla som vill spela åka ut och vara ganska säker på att inte behöva stå ut med några långa väntetider, säger Leif Dahlström.

500 greenfee-spelare
Många höghandikappare söker sig till Björndal, men banan är säkert en utmaning även för de med lägre handikapp. I och med utbyggnaden av banan har Kinda Golfklubb målsättningen att öka både i antalet medlemmar och antalet greenfee-spelare.
Medlemsantalet ligger i dag strax under 400, vilket är något mindre än beräknat.
- Vi hoppas på 450 i år och det tror jag vi når nu när sommarstugeägarna börjar komma till Kinda på allvar. Vi har redan 525 greenfee-spelare och målet med 2 000 spelare tror jag inte blir några problem att uppnå, säger Leif Dahlström.

Banarbetaren Nisse Sjögren håller efter sly och högt gräs på banan.
Banarbetaren Nisse Sjögren håller efter sly och högt gräs på banan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!