Byter till saudistödda touren – för 3 miljarder

Golfstjärnan Jon Rahm lämnar PGA och kliver över till den saudistödda LIV-touren. Spanjoren uppges få minst 3 miljarder kronor för bytet. –Det var ett jättebra erbjudande. Det är bra pengar, säger han till Fox News.Kontraktet kan påverka freden mellan de rivaliserande golftourerna.

Spanske golfstjärnan Jon Rahm tar klivet till LIV-touren. Arkivbild.

Spanske golfstjärnan Jon Rahm tar klivet till LIV-touren. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Golf2023-12-08 00:51

Tillkännagivandet kommer efter flera veckor av spekulationer om att Rahm, som tidigare spelat för PGA-touren och vann US Masters i våras, skulle skriva på för LIV.

– Som du kan se nu är det officiellt, det här är jag som äntligen säger efter alla rykten... Jag har officiellt gått med i LIV, säger Rahm till Fox News, iklädd en jacka med den omstridda tourens emblem.

Han säger att det inte var ett lätt beslut.

– Men det finns många saker som LIV Golf har att erbjuda som var väldigt lockande.

Ska försörja familjen

Hur mycket pengar kontraktet är värt vill han hålla för sig själv. Men enligt medieuppgifter får han minst motsvarande 3 miljarder kronor.

– Det var ett jättebra erbjudande. Det är bra pengar, säger Rahm och tillägger att det han sagt tidigare, att han inte spelar golf för pengarna, fortfarande är sant.

– Jag spelar golf för kärleken till spelet och för kärleken till golf. Men som en make, som pappa och som familjefar, har jag en plikt gentemot min familj att ge dem de bästa möjligheterna och så mycket resurser som möjligt.

Rahm ska leda ett lag som kapten under den kommande säsongen som börjar 2 februari i Mexiko, enligt ett uttalande från LIV.

Pressar PGA

Rahms kliv över till LIV sker i en tid då de saudiska finansiärerna till LIV förhandlar med PGA och DP World Tour (tidigare Europatouren) om ett ramverk för att bli kommersiella partner, något som beskrivits som en möjlig sammanslagning.

Deadline för förhandlingarna har satts till den 31 december och det spekuleras nu i vilken grad värvningen av Rahm är ett taktiskt drag från de saudiska finansiärerna för att öka pressen på tour-rivalen.

"LIV Golf är här för att stanna", säger LIV Golfs operativa chef Lawrence Burian i ett uttalande efter Rahms tillkännagivande.

"Tillskottet av Jon understryker på nytt att vår liga inte saktar ner. Vi fortsätter att investera och bygga aggressivt för LIV:s långsiktiga och spännande framtid", fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om