Christian går caddie åt svenska stjärnan

Han drömde om att bli golfproffs som ung. På torsdagen går den delvis i uppfyllelse för Vimmerbykillen Christian Johansson då han går caddie åt Caroline Hedwall under europatourtävlingen Scandinavian Mixed. "Det ska bli riktigt häftigt", säger han.

Christian Johansson ska gå caddie åt Caroline Hedwall i Scandinavian Mixed där även Henrik Stenson och Annika Sörenstam deltar.

Christian Johansson ska gå caddie åt Caroline Hedwall i Scandinavian Mixed där även Henrik Stenson och Annika Sörenstam deltar.

Foto: Privat

Golf2021-06-10 08:00

Scandinavian Mixed är ett nytt koncept där 78 herr- och 78 damspelare gör upp på lika villkor med en miljon euro totalt i prispotten. Henrik Stenson och Annika Sörenstam står som värdar för tävlingen som de även deltar i. Tävlingen avgörs på Vallda G&C utanför Göteborg och spelare från hela världen deltar.

Hur kommer det sig att du fick chansen att gå caddie åt Caroline Hedwall?

– Jag har en del kontakter bland spelare som jag mötte när jag var yngre som är aktiva ute i Europa. Jag har nämnt till dem att jag skulle vara intresserad av att hoppa in som caddie om de hörde att någon spelare behövde en. Jag fick veta för två veckor sedan att Caroline Hedwall var intresserad och det var väldigt kul att få chansen, säger Christian Johansson.

Det kommer onekligen bli en häftig debut för Vimmerbykillen som caddie under den prestigefyllda tävlingen i helgen. På onsdagen var Christian med när Hedwall spelade Pro-Am-tävlingen och finslipade på sina slag på övningsområdet.

Hur pass involverad är man i spelet som caddie?

– Det varierar mycket från spelare till spelare. En del vill ha tips och råd inför varje slag och andra nöjer sig med att få avstånd till hål och tar besluten själv. Jag kommer att bidra så gott jag kan om Caroline vill ha hjälp, men på greenen är det bäst om hon sköter sig själv. Att läsa puttlinjer är inte min starkaste sida.

Caroline Hedwall har varit en av de främsta svenska spelarna under de tio senaste åren då hon varit etablerad på LPGA-touren i USA. Hon var även med och vann Solheim Cup för Europa mot USA senast och har ett unikt facit i just den tävlingen.

– Hon kallas för Caroline 5.0. Hon har spelat fem matcher i Solheim Cup och vunnit allihopa.

På torsdagen gick Hedwall ut på banan med Christian Johansson som följeslagare. Samtidigt spelade Pia Babnik och Joost Luiten. I bollen efter följde Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

– På så vis är jag nästan glad att tävlingen avgörs utan publik. Det hade varit tusentals åskådare som följde Stenson och Sörenstam annars. 

Johansson uppskattar även initiativet att herrar och damer tävlar mot varandra.

– Den tanken med jämställdhet känns helt rätt att vi är föregångare med och spelar en sådan här tävling i Sverige för första gången.

Hedwall gick in på fem under par.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!